wtorek, 21 stycznia 2014

NALEŚNIK GRECKI

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 NALEŚNIKÓW
  • SZKLANKA MLEKA
  • 1/2 SZKLANKI WODY
  • 1 ŁYŻKA PROSZKU DOPIECZENIA
  • 1 JAJKO
  • 1 I 1/2 SZKLANKI MĄKI
  • SZCZYPTA SOLI

DODATKI:
  • OLIWKI
  • CZERWONA CEBULA
  • SER FETA
  • ŚWIEŻY POMIDOR
  • ŚWIEŻA MIĘTA
  • 1 SZKLANKA OLIWY
  • MIX SAŁAT
  • BAZYLIA
  • 2 ŁYŻKI STARTEJ SKÓRKI Z CYTRYNY
  • PIEPRZ

WYKONANIE:
  • SKŁADNIKI NA CIASTO DOKŁADNIE MIKSUJEMY ZA POMOCĄ ROBOTA KUCHENNEGO EKM4000 OD ELECTROLUX - DZIĘKI NIEMU UZYSKAMY GŁADKIE I JEDNOLITE CIASTO. I ODSTAWIAMY JE NA OKOŁO 20 MINUT DO LODÓWKI.
  • DODATKI DO NASZEGO GRECKIEGO NALEŚNIKA POMIDOR, SAŁATA, BAZYLIA, MIĘTE I CEBULĘ MYJEMY I OSUSZAMY.
  • SER FETA KROIMY W KOSTKĘ.
  • CEBULĘ I POMIDORA KROIMY W PLASTERKI.
  • OLIWĘ, MIĘTĘ I STARTĄ SKÓRKĘ Z CYTRYNY BLENDUJEMY ZA POMOCĄ BLENDERA ESTM6400 I DOŁĄCZONEGO DO NIEGO ROZDRABNIACZA. W TEN SPOSÓB OTRZYMUJEMY OLIWĘ DO POLANIA NASZYCH NALEŚNIKÓW.
  • NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI SMAŻYMY MAŁE NALEŚNIKI.
  • UKŁADAMY NA TALERZ I KOMPONUJEMY GRECKIEGO NALEŚNIKA. 
  • KOMPOZYCJA ZALEŻY OD WAS SAMYCH.
  • NA KONIEC POLEWAMY OLIWĄ WCZEŚNIEJ PRZYRZĄDZONĄ, DEKORUJEMY BAZYLIĄ I POSYPUJEMY PIEPRZEM.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz