czwartek, 17 lipca 2014

MINI DESER NALEŚNIKOWY Z WIŚNIAMI i MUSEM CYTRYNOWYM

Przedstawiam mini deser lub fajną przystawkę żeby zrobić wrażenie na znajomych podczas imprezy :)

Przygotujcie sobie wiśnie - usuńcie pestki i dokładnie umyjcie !!!
Cisto ma być dość gęste więc w razie "W" dodajcie więcej mąki...

SKŁADNIKI na CIASTO:
  • 2 JAJKA
  • SZKLANKA MĄKI
  • 1/2 SZKLANKI MLEKA
  • ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • SZCZYPTA SOLI
  • OLEJ DO SMAŻENIA
MUS CYTRYNOWY:
  • 3 ŻÓŁTKA
  • 1 CYTRYNA
  • 50 GRAM CUKRU
  • ewentualnie ŁYŻKA MĄKI
DODATKI:
  • WIŚNIE ( umyte i bez pestek )
  • 1/2 SZKLANKI CUKRU
  • SOK z 1/2 CYTRYNY
  • ŚWIEŻA MIĘTA

WYKONANIE:
  • SKŁADNIKI NA CIASTO DOKŁADNIE MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ. POSTARAJCIE SIĘ ŻEBY CIASTO BYŁO DOŚĆ GĘSTE ( w razie potrzeby dodajcie mąki ). WSTAWCIE DO LODÓWKI NA CZAS PRZYGOTOWYWANIA RESZTY.
  • PRZYGOTOWUJEMY MUS - SPARZYĆ CYTRYNĘ WRZĄTKIEM I ZETRZEĆ SKÓRKĘ NA DROBNEJ TARCE, A POTEM WYCISNĄĆ SOK.
  • ZAGOTOWAĆ CUKIER Z 50 ML WODY, ZDJĄĆ Z OGNIA I DODAĆ SOK Z CYTRYNY ( ale nie cały ).
  • W METALOWEJ MISCE UTRZEĆ ŻÓŁTKA Z CUKREM I STARTĄ SKÓRKĄ Z CYTRYNY. MISKĘ UMIEŚCIĆ NAD PARĄ I UBIJAJĄC ŻÓŁTKA, CIENKIM STRUMIENIEM WLAĆ LEKKO OSTUDZONY SYROP CYTRYNOWY. UBIJAĆ, AŻ TROSZECZKĘ ZGĘSTNIEJE ( jeżeli chcenie żeby był bardziej gęsty dodajcie łyżkę mąki ).
  • TERAZ BĘDZIEMY KARMELIZOWAĆ WIŚNIE. NA PATELNIĘ WRZUCAMY WIŚNIE, ZASYPUJEMY CUKREM I WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY. PODSMAŻAMY DO MOMENTU, AŻ CUKIER SIĘ ROZPUŚCI OKOŁO 5 - 6 MINUT CAŁY CZAS MIESZAJĄC. ODSTAWIAMY TO OSTUDZENIA.
  • ZACZYNAMY SMAŻYĆ NASZE MIKRO NALEŚNICZKI :) NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI WYLEWAMY PO PÓŁ ŁYŻKI CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
  • ZOSTAJE NAM TERAZ TYLKO SKOMPONOWANIE TALERZA I MOŻNA SIĘ ZACHWYCAĆ, PODAWAĆ I ZAJADAĆ. 
  • SMACZNEGO !!!
  • PAMIĘTAJCIE O UDEKOROWANIU ŚWIEŻĄ MIĘTĄ !!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz