poniedziałek, 22 września 2014

NALEŚNIKI z MUSEM DYNIOWYM

SKŁADNIKI na CIASTO:
  • 1 i 1/2 SZKLANKI MĄKI
  • SZKLANKA MLEKA
  • 2 JAJKA
  • SZCZYPTA SODY
  • SZCZYPTA SOLI
  • OLEJ RZEPAKOWY DO SMAŻENIA

MUS z DYNI:
  • 300 GRAM DYNI
  • GAŁĄZKI ŚWIEŻEGO TYMIANKU
  • SÓL MORSKA

DODATKI:
  • ŚWIEŻA PIETRUSZKA
  • PIEPRZ
  • CHILLI


WYKONANIE:
  • SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ I ODSTAWIAMY NA CZAS PRZYGOTOWANIA MUSU Z DYNI.
  • MUS - DYNIĘ OBIERAMY I USUWAMY PESTKI. DYNIĘ POSYPUJEMY SOLĄ I RAZEM Z TYMIANKIEM ZAWIJAMY CAŁOŚĆ W FOLIE ALUMINIOWĄ. WKŁADAMY DO PIEKARNIKA ROZGRZANEGO DO 180 STOPNI NA OKOŁO 30 - 40 MINUT.
  • PO UPIECZENIU DYNIĘ KROIMY NA KAWAŁECZKI I MIKSUJEMY BLENDEREM NA GŁADKO.
  • ZACZYNAMY SMAŻYĆ MAŁE NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ OLEJU. SMAŻYMY OCZYWIŚCIE Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
  • PODAJEMY Z NASZYM MUSEM POSYPUJEMY PIETRUSZKĄ, PIEPRZEM I CHILLI.



1 komentarz: