SKŁADNIKI na cisto:
- SZKLANKA MLEKA 250 ML
- 300 GRAM MĄKI
- 2 JAJKA
- SZCZYPTA SOLI
- OLIWA do smażenia
CHIPSY z JARMUŻU:
- KILKA LIŚCI ŚWIEŻEGO JARMUŻU
- OLIWA
- SÓL MORSKA
SOS POMIDOROWY:
- 4 DUŻE POMIDORY
- 2 ZĄBKI CZOSNKU
- PIEPRZ
- SÓL
- 1/2 SZKLANKI WODY
PESTO z JARMUŻU:
- 2 GARŚCI ŚWIEŻEGO JARMUŻU
- 1/2 SZKLANKI OLIWY
- KILKA PLASTERKÓW CHILLI
- 1 ZĄBEK CZOSNKU
- SÓL do smaku
DODATKI:
- POMIDOR
- PIEPRZ
WYKONANIE:
- PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI. WSZYSTKO RAZEM MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ I ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA CZAS PRZYGOTOWANIA RESZTY DANIA.
- PESTO - JARMUŻ OBIERAMY TAK, ABY NIE BYŁO TWARDYCH CZĘŚCI ( same miękkie liście ) I WRZUCAMY DO POJEMNIKA BLENDERA. DOLEWAMY OLIWĘ, WRZUCAMY KILKA PLASTERKÓW CHILLI I POKROJONY CZOSNEK. CAŁOŚĆ MIKSUJEMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT I DOPRAWIAMY SOLĄ.
- SOS POMIDOROWY - ZAGOTOWUJEMY W RONDELKU WODĘ I DODAJEMY POKROJONE POMIDORY, PRZECIŚNIĘTY CZOSNEK. DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM. GOTUJEMY DO CZASU, AŻ POMIDORY ZMIĘKNĄ I ZACZNĄ SIĘ ROZPADAĆ. NASTĘPNIE PRZECIERAMY PRZEZ SITO I PODGRZEWAMY PRZED PODANIEM.
- CHIPSY Z JARMUŻU - LIŚCIE JARMUŻU NACIERAMY OLIWĄ I POSYPUJEMY SOLĄ. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I PODSMAŻAMY PRZEZ KILKA SEKUND OBRACAJĄC LIŚCIE, AŻ BĘDĄ CHRUPKIE ( ale nie spalone !!! ).
- CZAS NA NALEŚNIKI. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ OLIWY I WYLEWAMY PO JEDNEJ ŁYŻCE CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
- PODAJEMY Z CIEPŁYM SOSEM POMIDOROWYM, CHIPSAMI, POLEWAMY PESTO I PRZEKŁADAMY POMIDOREM POKROJONYM W PLASTRY ( pomidory możemy podsmażyć na oliwie przez 15 - 20 sekund ) .
Świetny przepis ;)
OdpowiedzUsuń