Do przepisu wykorzystałem dwa produkty tej firmy - Cukier Trzcinowy Dark Muscovado i Cukier Trzcinowy Puder.
Prosto, Słodko i Smacznie !!!
SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 30 MAŁYCH PLACUSZKÓW
- 2 JAJKA
- SZKLANKA MLEKA
- SZKLANKA CUKRU TRZCINOWEGO "DARK MUSCOVADO" OD FIRMY DIAMANT
- SZKLANKA MĄKI
- 1 ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
- 1 ŁYŻKA PROSZKU DO PIECZENIA
- OLEJ DO SMAŻENIA
LUKIER:
- 1 SZKLANKA CUKRU PUDRU TRZCINOWEGO OD FIRMY DIAMANT
- 1/4 GORĄCEJ WODY
DODATKI:
- ŚWIEŻE TRUSKAWKI ( OKOŁO 0,5 KG )
- CUKIER TRZCINOWY PUDER DO POSYPANIA
WYKONANIE:
- SKŁADNIKI NA CIASTO DOKŁADNIE ZE SOBĄ MIESZAMY DO MOMENTU, AŻ CUKIER SIĘ ROZPUŚCI I POŁĄCZY W JEDNĄ CAŁOŚĆ Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW.
- CIASTO ODKŁADAMY NA 15 MINUT DO LODÓWKI. W TYM CZASIE MYJEMY I OSUSZAMY TRUSKAWKI I KROIMY JE NA PÓŁ.
- ZACZYNAMY SMAŻYĆ NASZE NALEŚNIKI. NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI PRZESMAROWANEJ OLEJEM WYLEWAMY OKOŁO 1 DUŻEJ ŁYŻKI CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON. USMAŻONE NALEŚNIKI ODSTAWIAMY DO OSTUDZENIA.
- LUKIER: SZYBKO I PROSTO. W MAŁEJ MISCE Z GORĄCĄ WODĄ ROZPUSZCZAMY CUKIER PUDER, AŻ POWSTANIE JEDNOLITA KONSYSTENCJA.
- UKŁADAMY NALEŚNIKI JEDEN NA DRUGIM POLEWAMY LUKREM I DEKORUJEMY TRUSKAWKĄ. WSTAWIAMY W CHŁODNE MIEJSCE NA 10 MINUT ( LUKIER MUSI ZASTYGNĄĆ ).
- NA KONIEC POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.