piątek, 24 stycznia 2014

ŚNIEŻNE NALEŚNIKI

Na prośbę Firmy DIAMANT, aby użyć ich produktów w przygotowaniu naleśników stworzyłem przepis na Śnieżne Naleśniki z lukrem.
Do przepisu wykorzystałem dwa produkty tej firmy - Cukier Trzcinowy Dark Muscovado i Cukier Trzcinowy Puder.
Prosto, Słodko i Smacznie !!!


SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 30 MAŁYCH PLACUSZKÓW 
  • OLEJ DO SMAŻENIA

LUKIER:

DODATKI:
  • ŚWIEŻE TRUSKAWKI ( OKOŁO 0,5 KG )
  • CUKIER TRZCINOWY PUDER DO POSYPANIA

WYKONANIE:
  • SKŁADNIKI NA CIASTO DOKŁADNIE ZE SOBĄ MIESZAMY DO MOMENTU, AŻ CUKIER SIĘ ROZPUŚCI I POŁĄCZY W JEDNĄ CAŁOŚĆ Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW.
  • CIASTO ODKŁADAMY NA 15 MINUT DO LODÓWKI. W TYM CZASIE MYJEMY I OSUSZAMY TRUSKAWKI I KROIMY JE NA PÓŁ.
  • ZACZYNAMY SMAŻYĆ NASZE NALEŚNIKI. NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI PRZESMAROWANEJ OLEJEM WYLEWAMY OKOŁO 1 DUŻEJ ŁYŻKI CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON. USMAŻONE NALEŚNIKI ODSTAWIAMY DO OSTUDZENIA.
  • LUKIER: SZYBKO I PROSTO. W MAŁEJ MISCE Z GORĄCĄ WODĄ ROZPUSZCZAMY CUKIER PUDER, AŻ POWSTANIE JEDNOLITA KONSYSTENCJA.
  • UKŁADAMY NALEŚNIKI JEDEN NA DRUGIM POLEWAMY LUKREM I DEKORUJEMY TRUSKAWKĄ. WSTAWIAMY W CHŁODNE MIEJSCE NA 10 MINUT ( LUKIER MUSI ZASTYGNĄĆ ).
  • NA KONIEC POSYPUJEMY CUKREM PUDREM.







wtorek, 21 stycznia 2014

NALEŚNIK GRECKI

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 NALEŚNIKÓW
  • SZKLANKA MLEKA
  • 1/2 SZKLANKI WODY
  • 1 ŁYŻKA PROSZKU DOPIECZENIA
  • 1 JAJKO
  • 1 I 1/2 SZKLANKI MĄKI
  • SZCZYPTA SOLI

DODATKI:
  • OLIWKI
  • CZERWONA CEBULA
  • SER FETA
  • ŚWIEŻY POMIDOR
  • ŚWIEŻA MIĘTA
  • 1 SZKLANKA OLIWY
  • MIX SAŁAT
  • BAZYLIA
  • 2 ŁYŻKI STARTEJ SKÓRKI Z CYTRYNY
  • PIEPRZ

WYKONANIE:
  • SKŁADNIKI NA CIASTO DOKŁADNIE MIKSUJEMY ZA POMOCĄ ROBOTA KUCHENNEGO EKM4000 OD ELECTROLUX - DZIĘKI NIEMU UZYSKAMY GŁADKIE I JEDNOLITE CIASTO. I ODSTAWIAMY JE NA OKOŁO 20 MINUT DO LODÓWKI.
  • DODATKI DO NASZEGO GRECKIEGO NALEŚNIKA POMIDOR, SAŁATA, BAZYLIA, MIĘTE I CEBULĘ MYJEMY I OSUSZAMY.
  • SER FETA KROIMY W KOSTKĘ.
  • CEBULĘ I POMIDORA KROIMY W PLASTERKI.
  • OLIWĘ, MIĘTĘ I STARTĄ SKÓRKĘ Z CYTRYNY BLENDUJEMY ZA POMOCĄ BLENDERA ESTM6400 I DOŁĄCZONEGO DO NIEGO ROZDRABNIACZA. W TEN SPOSÓB OTRZYMUJEMY OLIWĘ DO POLANIA NASZYCH NALEŚNIKÓW.
  • NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI SMAŻYMY MAŁE NALEŚNIKI.
  • UKŁADAMY NA TALERZ I KOMPONUJEMY GRECKIEGO NALEŚNIKA. 
  • KOMPOZYCJA ZALEŻY OD WAS SAMYCH.
  • NA KONIEC POLEWAMY OLIWĄ WCZEŚNIEJ PRZYRZĄDZONĄ, DEKORUJEMY BAZYLIĄ I POSYPUJEMY PIEPRZEM.




poniedziałek, 20 stycznia 2014

AFRYKAŃSKIE NALEŚNIKI

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 15 NALEŚNIKÓW
  • 1 SZKLANKA MLEKA
  • 1 SZKLANKA MĄKI 
  • 1/2 SZKLANKI WODY
  • SZCZYPTA SOLI
  • SZCZYPTA SODY OCZYSZCZONEJ
  • 1 SZKLANKA KASZY KUKURYDZIANEJ ( UGOTOWANEJ )
  • 2 JAJKA
  • OLIWA DO SMAŻENIA

MUS:
  • 2 BANANY
  • 1/2 SZKLANKI MAJONEZU
  • 4 ŁYŻKI JOGURTU NATURALNEGO
  • 5 ŁYŻEK SOKU Z CYTRYNY
  • ŁYŻKA MIODU
  • 1 ŁYŻKA CURRY
  • 1 ŁYŻKA KURKUMY
  • SZCZYPTA SOLI

DODATKI:
  • 2 PIERSI Z KURCZAKA
  • IMBIR MIELONY
  • SÓL
  • PIEPRZ
  • OLIWA 
  • MIĘTA DO DEKORACJI
  • MIGDAŁY ( PŁATKI ) 

WYKONANIE:
  • GOTUJEMY KASZĘ KUKURYDZIANĄ - NA DWIE SZKLANKI WRZĄCEJ WODY, JEDNA SZKLANKA KASZY KUKURYDZIANEJ. GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU, AŻ CAŁA WODA WSIĄKNIE W KASZĘ - STUDZIMY.
  • SKŁADNIKI NA CIASTO WRAZ Z OSTUDZONA KASZĄ KUKURYDZIANĄ MIESZAMY ROBOTEM EKM4000 NA JEDNOLITĄ MASĘ.
  • PRZYGOTOWUJEMY MUS ZA POMOCĄ BLENDERA ESTM6400 - WSZYSTKIE SKŁADNIKI BLENDUJEMY PRZEZ OKOŁO MINUTĘ.
  • CZAS NA KURCZAKA. KROIMY NA PASECZKI SKRAPIAMY OLIWĄ I OBTACZAMY W SOLI, PIEPRZU I IMBIRZE.
  • RÓWNOCZEŚNIE SMAŻYMY NALEŚNIKI NA JEDNEJ PATELNI, A NA DRUGIEJ KURCZAKA.
  • NAKŁADAMY NA TALERZ, POLEWAMY MUSEM, POSYPUJEMY MIGDAŁAMI I DEKORUJEMY MIĘTĄ.