poniedziałek, 13 stycznia 2014

NALEŚNIK Z ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:
  • 1 1/2 SZKLANKA MĄKI 
  • 1 SZKLANKA MLEKA
  • 1/2 SZKLANKI WODY MINERALNEJ GAZOWANEJ
  • 1 JAJKO
  • 2 ŁYŻKI STARTEJ SKORKI Z CYTRYNY
  • 1 GAŁĄZKA ROZMARYNU ( SAME LISTKI )
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1 ŁYŻKA SODY OCZYSZCZONEJ
  • OLIWA DO SMAŻENIA

PASTA Z ŁOSOSIA:
  • ŁOSOŚ WĘDZONY ( ILOŚĆ ZALEŻY OD WASZYCH UPODOBAŃ, ZOSTAWCIE TROSZKĘ DO GRILLOWANIA W DALSZEJ CZĘŚCI PRZEPISU - PODZIELCIE PÓŁ NA PÓŁ )
  • 250 ML ŚMIETANY 18%
  • 3 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY
  • KILKA LISTKÓW ROZMARYNU
  • 1 ŁYŻECZKA PIEPRZY
  • SZCZYPTA SOLI
  • KILKA LISTKÓW MIĘTY

DODATKI:
  • ŁOSOŚ WĘDZONY ( JAK WYŻEJ )
  • ŚWIEŻA MIĘTA DO DEKORACJI
  • TRÓJKĄCIKI OBRANEJ CYTRYNY
  • STARTA SKÓRKA Z CYTRYNY
  • ROZDROBNIONY ROZMARYN

WYKONANIE:
  • PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE PRZY POMOCY ROBOTA KUCHENNEGO ELECTROLUX EKM4000 - ROZMARYN, A DOKŁADNIEJ SAME LISTKI SIEKAMY NA DROBNO I Z RESZTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO DOKŁADNIE MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ I ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA OKOŁO 15 - 20 MINUT.
  • ŁOSOSIA DZIELIMY PÓŁ NA PÓŁ I JEDNĄ CZĘŚĆ GRILLUJEMY NA PATELNI LUB NA GRILLU ELEKTRYCZNYM ( DOPRAWIONEGO PIEPRZEM I SOLĄ ). DRUGĄ CZĘŚĆ ŁOSOSIA BLENDUJEMY PRZY POMOCY BLENDERA ESTM6400 Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW NA PASTĘ.
  • ZACZYNAMY SMAŻYĆ MAŁE NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKA ILOŚCIĄ OLIWY.
  • GOTOWE NALEŚNIKI PRZEKŁADAMY PASTĄ Z ŁOSOSIA I DEKORUJEMY GRILLOWANYM ŁOSOSIEM, MIĘTĄ, CYTRYNĄ I ROZMARYNEM.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz