Chyba smakował, bo zjadły do końca :) teraz na Was kolej !!!
SKŁADNIKI:
- 2 SZKLANKI MLEKA
- 2 SZKLANKI MĄKI
- 6 ŁYŻEK GORZKIEGO KAKAO
- 3 JAJKA
- SZCZYPTA SOLI
- SZCZYPTA SODY OCZYSZCZONEJ
- ŁYŻKA CUKRU PUDRU
- 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
MUS:
- 400 GRAM MALIN
- 4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
- STARTA SKÓRKA Z POMARAŃCZY
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 200 GRAM CZEKOLADY
- 150 ML ŚMIETANKI 30%
DODATKI:
- ŚWIEŻA MIĘTA do dekoracji
- MALINY również do dekoracji
WYKONANIE:
- NAJPIERW ZACZYNAMY OD CIASTA: WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE ZE SOBA MIKSUJEMY LUB MIESZAMY NA GŁADKA JEDNOLITĄ MASĘ I ODSTAWIAMY.
- MUS MALINOWY: DO RONDELKA WRZUCIĆ MALINY I PODGRZAĆ NA MAŁYM OGNIU DODAĆ CUKIER PUDER I ZMIKSOWAĆ BLENDEREM. NASTĘPNIE PRZETRZEĆ PRZEZ SITO I DODAĆ STARTA SKÓRKĘ Z POMARAŃCZY. PRZELAĆ DO CZYSTEGO NACZYNIA.
- POLEWA: W GARNKU ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ. ODSTAWIAMY Z OGNIA I DODAJEMY POŁAMANĄ CZEKOLADĘ I ZOSTAWIĆ NA 2 - 3 MINUTY. PÓŹNIEJ MIESZAMY NA GŁADKI KREM.
- PRZYSZŁA KOLEJ NA SMAŻENIE NALEŚNIKÓW. SMAŻYMY Z OBU STRON NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKA ILOŚCIĄ TŁUSZCZU. WYLEWAMY PO 1 ŁYŻCE CIASTA.
- POLEWAMY CZEKOLADĄ I MUSEM. ZDOBIMY MIĘTĄ I ZAJADAMY.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz