SKŁADNIKI na BARSZCZ:
- 1 KG UGOTOWANYCH CZERWONYCH BURAKÓW
- 1 1/2 LITRA BULIONU WARZYWNEGO
- 1 MAŁA CEBULKA
- LIŚĆ LAUROWY
- KILKA ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
- KILKA ZIARENEK PIEPRZU
- 3 SUSZONE ŚLIWKI
SKŁADNIKI na Naleśniki:
- 150 GRAM MĄKI
- 2 JAJKA
- 250 ML MLEKA
- SZCZYPTA SOLI
- 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
- WODA MINERALNA GAZOWANA LUB ZWYKŁA WODA
- MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (do smażenia )
DODATKI:
- 2 GRUSZKI
- SZCZYPTA PIEPRZU
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- SZKLANKA BIAŁEGO WINA
WYKONANIE:
- BARSZCZ - DO GORĄCEGO BULIONU ( bez "farfocli" ) DODAJEMY POKROJONE W PLASTERKI UGOTOWANE BURAKI ORAZ SUSZONE ŚLIWKI ( gotujcie buraki 40 - 60 minut ). ZAGOTOWAĆ CAŁOŚĆ I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 10 - 20 MINUT ( nie doprowadzając do wrzenia ! ).
- DODAĆ LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, CEBULKĘ I DOPRAWCIE PIEPRZEM.
- NASTĘPNIE PRZECEDZIĆ, ŻEBY BYŁ CZYSTY. WLAĆ Z POWROTEM DO GARNKA ZAGOTOWAĆ PRZED PODANIEM.
- GRUSZKI NA CZAS GOTOWANIA BARSZCZU OBRAĆ, POKROIĆ W KAWAŁKI I NAMOCZYĆ W WINIE. NASTĘPNIE WYCIĄGNĄĆ OSUSZYĆ I PODSMAŻYĆ NA PATELNI Z DODATKIEM MASŁA I PIEPRZU.
- NASTĘPNIE ZMIKSOWAĆ BLENDEREM NA GŁADKI MUS ( przetrzeć przez sito ).
- MUS POSŁUŻY NA NAM DO NADZIEWANIA NALEŚNIKA, KTÓRY ZNAJDZIE SIĘ W BARSZCZU.
- NALEŚNIKI - PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
- ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
- PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/2 SZKLANKI ( ciasto nie może być za gęste ).
- ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB OLEJU ROŚLINNEGO.
- BARSZCZ ROZLEWAMY DO TALERZY I W ŚRODEK WKŁADAMY NALEŚNIKI ZWINIĘTE W RULON ( nadziane musem gruszkowym i pokrojone w kawałki ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz