- 4 JAJKA
- 1/2 SZKLANKI MLEKA
- 1 DUŻE JABŁKO
- 1 ŁYŻKA PROSZKU DO PIECZENIA
- 4 ŁYŻKI MASŁA
- 1 ŁYŻECZKA SOLI
- SZKLANKA MĄKI
- SZKLANKA CUKRU
DODATKI:
- CUKIER PUDER
- CYNAMON "KAMIS"
- PRZYPRAWA DO CIASTECZEK KORZENNYCH "KAMIS"
- MIGDAŁY W PŁATKACH
- ŚWIEŻA MIĘTA
WYKONANIE:
- ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 200 STOPNI.
- W MIĘDZY CZASIE OBIERAMY JABŁKO I KROIMY W PLASTERKI.
- NA ŻELAZNEJ PATELNI ( TAKIEJ ŻEBYŚMY MOGLI WSADZIĆ JĄ DO PIEKARNIKA) LUB OKRĄGŁEJ FORMIE ROZPUSZCZAMY 4 ŁYŻKI MASŁA.
- W MISCE MIESZAMY MIKSEREM RESZTĘ SKŁADNIKÓW NA GŁADKĄ MASĘ. MOŻEMY DODAĆ CYNAMON I PRZYPRAWĘ DO CIASTECZEK KORZENNYCH LUB ZOSTAWIĆ JĄ DO POSYPANIA.
- NA FORMIE GDZIE MAMY ROZPUSZCZONE MASŁO UKŁADAMY PLASTERKI JABŁKA I WYLEWAMY NASZE CIASTO.
- WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA OKOŁO 15 - 20 MINUT
- PO UPIECZENIU POSYPUJEMY MIGDAŁAMI, ŚWIEŻĄ MIĘTĄ I CUKREM PUDREM.
już od dłuższego czasu bardzo chciałabym go spróbować, teraz jestem jeszcze bardziej pewna, że warto! :) świetny :)
OdpowiedzUsuńWyglada pieknie
OdpowiedzUsuń