Idealne danie na upalne dni.
Truskawki świetnie komponują się z mozzarellą, a do tego bazylia. Na koniec wszystko polewamy miodem PYCHAAAA !!!
SKŁADNIKI na ciasto:
- 2 SZKLANKI MĄKI
- SZKLANKA MAŚLANKI
- 1 JAJKO
- 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU lub BRĄZOWEGO
- EWENTUALNIE TROSZKĘ WODY ( jeśli ciasto będzie zbyt gęste )
- OLEJ DO SMAŻENIA
DODATKI:
- TRUSKAWKI ( ilość dowolna ;) )
- KILKA KULEK SERA MOZZARELLA
- MIÓD ( około 1 łyżki na porcję )
- KILKA LISTKÓW BAZYLI
- PRZYPRAWA "KAMIS" ( do deserów z wanilią i cynamonem )
WYKONANIE:
- SKŁADNIKI NA CIASTO DOKŁADNIE ZE SOBĄ ŁĄCZYMY W JEDNOLITĄ MASĘ.
- TRUSKAWKI KROIMY W PLASTERKI, MOZZARELLĘ RÓWNIEŻ.
- ROZGRZEWAMY PATELNIĘ Z TŁUSZCZEM I SMAŻYMY MAŁE NALEŚNIKI.
- NASTĘPNIE UKŁADAMY NA TALERZ, DODAJEMY TRUSKAWKI, MOZZARELLĘ I LIŚCIE BAZYLI.
- CAŁOŚĆ POLEWAMY MIODEM I POSYPUJEMY PRZYPRAWĄ DO DESERÓW "KAMIS".
A wiesz ostatnio testowałam połączenie truskawek i bazylii i wiem że to pyszny duet! :)
OdpowiedzUsuń