piątek, 21 lutego 2014

DUTCH BABY - PIECZONY NALEŚNIK

SKŁADNIKI:

  • 4 JAJKA
  • 1/2 SZKLANKI MLEKA
  • 1 DUŻE JABŁKO
  • 1 ŁYŻKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • 4 ŁYŻKI MASŁA
  • 1 ŁYŻECZKA SOLI
  • SZKLANKA MĄKI
  • SZKLANKA CUKRU

DODATKI:
  • CUKIER PUDER
  • CYNAMON "KAMIS"
  • PRZYPRAWA DO CIASTECZEK KORZENNYCH "KAMIS"
  • MIGDAŁY W PŁATKACH 
  • ŚWIEŻA MIĘTA

WYKONANIE:
  • ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 200 STOPNI.
  • W MIĘDZY CZASIE OBIERAMY JABŁKO I KROIMY W PLASTERKI.
  • NA ŻELAZNEJ PATELNI ( TAKIEJ ŻEBYŚMY MOGLI WSADZIĆ JĄ DO PIEKARNIKA) LUB OKRĄGŁEJ FORMIE ROZPUSZCZAMY 4 ŁYŻKI MASŁA.
  • W MISCE MIESZAMY MIKSEREM RESZTĘ SKŁADNIKÓW NA GŁADKĄ MASĘ. MOŻEMY DODAĆ CYNAMON I PRZYPRAWĘ DO CIASTECZEK KORZENNYCH LUB ZOSTAWIĆ JĄ DO POSYPANIA.
  • NA FORMIE GDZIE MAMY ROZPUSZCZONE MASŁO UKŁADAMY PLASTERKI JABŁKA I WYLEWAMY NASZE CIASTO.
  • WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA OKOŁO 15 - 20 MINUT
  • PO UPIECZENIU POSYPUJEMY MIGDAŁAMI, ŚWIEŻĄ MIĘTĄ I CUKREM PUDREM.