środa, 18 września 2013

SZWECKIE NALEŚNIKI

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK
  • 1 1/2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • 2 ŁYŻECZKI CUKRU
  • SZCZYPTA SOLI
  • 3 JAJKA
  • 3 SZKLANKI MELKA
  • 2 ŁYŻECZKI EKSTRAKTU WANILIOWEGO
  • SZCZYPTA CYNAMONU, IMBIRU, KARDAMONU I GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ FIRMY "KAMIS"
  • OLEJ RZEPAKOWY "RAPSO" DO SMAŻENIA.

WYKONANIE:
  • WSYPAĆ SUCHE SKŁADNIKI DO MISKI I WYMIESZAĆ.
  • UBIĆ JAJKA, DODAĆ MLEKO I EKSTRAKT WANILIOWY.
  • NASTĘPNIE POŁĄCZYĆ SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI W JEDNĄ MASĘ BEZ GRUDEK.
  • ROZGRZAĆ PATELNIĘ I PRZESMAROWAĆ OLEJEM "RAPSO".
  • WYLEWAĆ NIEWIELKĄ ILOŚĆ CIASTA I SMAŻYĆ CIENIUTKIE NALEŚNIKI.
  • SMAROWAĆ DŻEMEM I PODAWAĆ Z OWOCAMI.
  • PYSZNIE SMAKUJE RÓWNIEŻ Z JABŁKAMI SMAŻONYMI NA MAŚLE.