Na jutrzejszy Dzień Naleśnika postanowiłem przygotować Fiński Naleśnik PANNUKAKKU - idealnie nadaje się na śniadanie lub deser.
Świetnie komponuje się syropami, dżemami i różnymi owocami. U mnie w syropie malinowym z żurawina od SANTE z dodatkiem cytryny.
SKŁADNIKI:
- 3 JAJKA
- 1/2 SZKLANKI CUKRU
- 1 ŁYŻECZKA SOLI
- 2 SZKLANKI MLEKA
- 4 ŁYŻKI MASŁA
- 1 i 1/2 SZKLANKI MĄKI
SYROP:
- ŻURAWINA "SANTE"
- STARTA SKÓRKA Z CYTRYNY
- SZKLANKA SOKU MALINOWEGO
- 1 ŁYŻECZKA MASŁA
- 4 ŁYŻKI CUKRU
DODATKI;
- ŚWIEŻA MIĘTA
- CYNAMON
- CUKIER PUDER
WYKONANIE:
- NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 220 STOPNI, A W MIĘDZY CZASIE SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY ZE SOBĄ W MISCE NA JEDNOLITA MASĘ ( PRÓCZ MASŁA ).
- MASŁO ROZSMAROWUJEMY NA BLASZCE W KTÓREJ BĘDZIEMY SMAŻYĆ NALEŚNIKA.
- WYLEWAMY CIASTO NA BLASZKĘ I WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA OKOŁO 25 MINUT.
- MOŻEMY JUŻ ZACZĄĆ PRZYGOTOWYWAĆ SYROP.
- NA PATELNI ROZPUSZCZAMY MASŁO I DODAJEMY ŻURAWINĘ. PO OKOŁO 2 MINUTACH ZALEWAMY CAŁOŚĆ SOKIEM MALINOWYM DODAJEMY 4 ŁYŻKI CUKRU I STARTA SKÓRKĘ Z CYTRYNY ( MOŻEMY RÓWNIEŻ DODAĆ KILKA KROPEL SOKU Z CYTRYNY )
- CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY DO MOMENTU ROZPUSZCZENIA SIĘ CUKRU I ZGĘSTNIENIA SYROPU.
- WYCIĄGAMY NALEŚNIKA I KROIMY NA KAWAŁKI.
- POLEWAMY SYROPEM, DEKORUJEMY MIĘTĄ I POSYPUJEMY CYNAMONEM LUB CUKREM PUDREM.
ciekawy naleśnik :) jeśli chodzi o pieczone to na pewno muszę spróbować i czuję, że się nie zawiodę, bo wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń