CIASTO NA 2 ŚREDNIE OMLETY
- SZKLANKA MLEKA
- 1 JAJKO
- 2 ŻÓŁTKA
- 2 BIAŁKA
- SZKLANKA MĄKI
- 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
- SZCZYPTA SOLI
- 1 ŁYŻECZKA MASŁA DO SMAŻENIA
NADZIENIE:
- 1 DUŻE JABŁKO
- SZKLANKA JEŻYN
- 1 POMARAŃCZA
- 1/2 SZKLANKI BORÓWEK
- ŚWIEŻA MIĘTA DO DEKORACJI
- WIÓRKI KOKOSOWE "KRESTO"
WYKONANIE:
- DO JEDNEJ MISKI WBIJAMY JAJKO I 2 ŻÓŁTKA I UCIERAMY JE Z CUKREM PUDREM I DODAJEMY MLEKO I MĄKĘ - UCIERAMY NA GŁADKĄ MASĘ.
- W DRUGIEJ MISECZCE UBIJAMY BIAŁKA Z SOLĄ NA SZTYWNĄ PIANĘ I DODAJEMY JĄ DO POZOSTAŁEJ MASY - DELIKATNIE ŁĄCZĄC W CAŁOŚĆ.
- OBIERAMY JABŁKO I KROIMY GO PLASTERKI. DZIELIMY TAK ŻEBY WYSTARCZYŁO NA DWA OMLETY.
- ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I ROZPUSZCZAMY MASŁO - WRZUCAMY PLASTERKI JABŁEK I OBSMAŻAMY PRZEZ OKOŁO 1 MINUTĘ.
- POŁOWĘ MASY WYLEWAMY NA PATELNIĘ GDZIE SMAŻĄ SIĘ JABŁKA.
- OMLET SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
- POSYPUJEMY JEŻYNAMI, BORÓWKAMI, POMARAŃCZĄ I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI "KRESTO".
- DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ MIĘTĄ.
Och, wiele bym dała za jeżyny! :-)
OdpowiedzUsuń