środa, 21 sierpnia 2013

OMLET NALEŚNIKOWY Z JEŻYNAMI

SKŁADNIKI:
CIASTO NA 2 ŚREDNIE OMLETY
  • SZKLANKA MLEKA
  • 1 JAJKO
  • 2 ŻÓŁTKA
  • 2 BIAŁKA
  • SZKLANKA MĄKI
  • 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1 ŁYŻECZKA MASŁA DO SMAŻENIA

NADZIENIE:
  • 1 DUŻE JABŁKO
  • SZKLANKA JEŻYN
  • 1 POMARAŃCZA
  • 1/2 SZKLANKI BORÓWEK 
  • ŚWIEŻA MIĘTA DO DEKORACJI
  • WIÓRKI KOKOSOWE "KRESTO"

WYKONANIE:
  • DO JEDNEJ MISKI WBIJAMY JAJKO I 2 ŻÓŁTKA I UCIERAMY JE Z CUKREM PUDREM I DODAJEMY MLEKO I MĄKĘ - UCIERAMY NA GŁADKĄ MASĘ.
  • W DRUGIEJ MISECZCE UBIJAMY BIAŁKA Z SOLĄ NA SZTYWNĄ PIANĘ I DODAJEMY JĄ DO POZOSTAŁEJ MASY - DELIKATNIE ŁĄCZĄC W CAŁOŚĆ.
  • OBIERAMY JABŁKO I KROIMY GO PLASTERKI. DZIELIMY TAK ŻEBY WYSTARCZYŁO NA DWA OMLETY.
  • ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I ROZPUSZCZAMY MASŁO - WRZUCAMY PLASTERKI JABŁEK I OBSMAŻAMY PRZEZ OKOŁO 1 MINUTĘ.
  • POŁOWĘ MASY WYLEWAMY NA PATELNIĘ GDZIE SMAŻĄ SIĘ JABŁKA.
  • OMLET SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
  • POSYPUJEMY JEŻYNAMI, BORÓWKAMI, POMARAŃCZĄ I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI "KRESTO".
  • DEKORUJEMY ŚWIEŻĄ MIĘTĄ.









1 komentarz: