CIASTO NA OKOŁO 10 - 12 NALEŚNIKÓW
- 50 GRAM ROZTOPIONEGO MASŁA
- 300 GRAM MĄKI
- 3 JAJKA
- 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
- 2 ŁYŻKI OLEJU SŁONECZNIKOWEGO
- 500 ML MLEKA
POLEWA:
- 500 GRAM MALIN
- 8 ŁYŻEK CUKRU
- 1 ŁYZKA MASŁA
- ŁYŻECZKA STARTEGO CYNAMONU "KAMIS"
- 1/2 ŁYŻECZKI GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ "KAMIS"
- 1/3 SZKLANKI GĘSTEGO SYROPU LUB SOKU MALINOWEGO
WYKONANIE:
- WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE MIESZAMY MIKSEREM NA GŁADKĄ MASĘ BEZ GRUDEK I ODSTAWIAMY NA 10 - 15 MINUT DO LODÓWKI.
- NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI SMAŻYMY NALEŚNIKI NA ZŁOTY KOLOR.
- RÓWNOCZEŚNIE STARAMY SIĘ PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ.
- NA MAŁEJ PATELNI ROZTAPIAMY CUKIER Z MASŁEM I DOLEWAMY SYROP/SOK Z MALIN I DOPRAWIAMY CYNAMONEM I STARTĄ GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ OCZYWIŚCIE OD FIRMY KAMIS.
- PO OKOŁO 2 MINUTACH DORZUCAMY MALINY I PODGRZEWAMY CAŁOŚĆ PRZEZ OKOŁO MINUTĘ.
- NALEŚNIKI SKŁADAMY W TRÓJKĄTY I POLEWAMY POLEWĄ MALINOWĄ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz