niedziela, 28 października 2012

NALEŚNIKI TRADYCYJNE

SKŁADNIKI:
 CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK
  • 150 GRAM MĄKI
  • 2 JAJKA
  • 250 ML MLEKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
  • WODA MINERALNA GAZOWANA LUB ZWYKŁA WODA
  • MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA NALEŚNIKÓW)

WYKONANIE:
  • PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
  • ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
  • PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/2 SZKLANKI (CIASTO NIE MOŻE BYĆ ZA GĘSTE, BO BĘDZIE SIĘ CIĘŻKO ROZPROWADZAŁO PO PATELNI).
  • ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB OLEJU ROŚLINNEGO.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz