CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK
- 150 GRAM MĄKI
- 2 JAJKA
- 250 ML MLEKA
- SZCZYPTA SOLI
- 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
- WODA MINERALNA GAZOWANA LUB ZWYKŁA WODA
- MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA NALEŚNIKÓW)
WYKONANIE:
- PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
- ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
- PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/2 SZKLANKI (CIASTO NIE MOŻE BYĆ ZA GĘSTE, BO BĘDZIE SIĘ CIĘŻKO ROZPROWADZAŁO PO PATELNI).
- ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB OLEJU ROŚLINNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz