wtorek, 9 kwietnia 2013

MARCHEWKOWE NALEŚNIKI I KREM Z SOCZEWICY

SKŁADNIKI:
CIASTO NA NALEŚNIKI TRADYCYJNE (<=KLIKNIJ LINK)
  • 200 GRAM PIECZAREK
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • 2 STARTE MARCHEWKI
  • OCET BALSAMICZNY
  • PĘCZEK KOPRU 

KREM Z SOCZEWICY:
  • 2 ŁYŻKI MASŁA
  • 100 GRAM SOCZEWICY CZERWONEJ "SANTE"
  • 100 GRAM SOCZEWICY ZIELONEJ "SANTE"
  • 1 -2 POKROJONE MARCHEWKI
  • ŁYŻECZKA SOLI
  • PIEPRZ
  • ŁYŻECZKA IMBIRU
  • 1/2 CEBULI
  • 2 ŁYŻKI OLIWY
  • 250 ML BULIONU WARZYWNEGO

WYKONANIE:
  • NAJPIERW PRZYGOTOWUJEMY KREM: W WOKU ROZGRZAĆ OLIWĘ I DODAĆ CEBULĘ - ZESZKLIĆ. 
  • DODAJEMY MASŁO I IMBIR. NASTĘPNIE DODAĆ SOCZEWICĘ I MARCHEWKĘ -  DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM - SMAŻYĆ PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY.
  • WLAĆ BULION I DOPROWADZIĆ DO WRZENIA. PRZYKRYĆ I GOTOWAĆ PRZEZ OKOŁO 15 - 20 MINUT AŻ SOCZEWICA I MARCHEWKA ZMIĘKNIE.
  • WSZYSTKO ZMIKSOWAĆ NA GŁADKI MUS.
  • NA ROZGRZANEJ PATELNI SMAŻYMY POKROJONE PIECZARKI NA 2 ŁYŻKACH MASŁA AŻ ZMIĘKNĄ I NABIORĄ KOLORU. 
  • NASTĘPNIE NA OSOBNEJ MAŁEJ PATELNI SMAŻYMY GRUBE NALEŚNIKI DODAJĄC PO WYLANIU CIASTA NA PATELNIĘ PO KILKA PIECZAREK.
  • NA USMAŻONE NALEŚNIKI NAKŁADAMY 1 -2 ŁYŻKI KREMU Z SOCZEWICY I POSYPUJEMY STARTĄ MARCHEWKĄ I KOPREM.
  • SKRAPIAMY OCTEM BALSAMICZNYM. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz