CIASTO NA OKOŁO 20 PLACUSZKÓW NALEŚNIKOWYCH
- SZKLANKA NAPOJU "ALPRO"
- SZKLANKA MĄKI
- 2 JAJKA
- SZCZYPTA SOLI
- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- SZKLANKA UGOTOWANEJ KASZY KUKURYDZIANEJ OD "SANTE"
- OLIWA DO SMAŻENIA
DODATKI:
- 1 - 2 DUŻE JABŁKA
- SZKLANKA CUKRU TRZCINOWEGO OD "SANTE"
- 1 ŁYŻKA MASŁA
- ŚWIEŻA MIĘTA
- STARTA SKÓRKA Z LIMONKI
WYKONANIE:
- GOTUJEMY KASZĘ KUKURYDZIANĄ - DO GOTUJĄCEJ SIĘ WODY ( 2 SZKLANEK ) WSYPUJEMY 1 SZKLANKĘ KASZY KUKURYDZIANEJ, SZCZYPTĘ SOLI I ŁYŻKĘ OLIWY. GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU, AŻ CAŁA WODA WCHŁONIE SIĘ W KASZĘ. STUDZIMY I DODAJEMY DO RESZTY SKŁADNIKÓW NA CIASTO. MIESZAMY ZE SOBĄ I ODSTAWIAMY NA 10 MINUT DO LODÓWKI.
- OBIERAMY JABŁKA I KROIMY W MAŁĄ KOSTECZKĘ.
- WYCIĄGAMY CIASTO Z LODÓWKI I ZACZYNAMY SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI.
- RÓWNOCZEŚNIE NA DRUGIEJ PATELNI ROZPUSZCZAMY CUKIER Z DODATKIEM 1 ŁYŻKI MASŁA.
- JAK CUKIER BĘDZIE JUŻ ROZPUSZCZONY WSYPUJEMY DO NIEGO POKROJONE JABŁKA I JESZCZE PRZEZ CHWILĘ PODGRZEWAMY.
- NA GOTOWE NALEŚNIKI KŁADZIEMY JABŁKA W CUKRZE, POSYPUJEMY STARTĄ SKÓRKA Z LIMONKI I DEKORUJEMY MIĘTĄ.
wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuń