poniedziałek, 13 maja 2013

RYŻOWY NALEŚNIK

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 6 SZTUK
  • 1 SZKLANKA NAPOJU RYŻOWEGO "ALPRO"
  • 1 JAJKO
  • SZKLANKA MĄKI
  • SZCZYPTA SOLI

NADZIENIE;
  • 2 -3 TOREBKI RYŻU
  • 1 PAPRYCZKA CHILLI 
  • 4 ZĄBKI CZOSNKU 
  • 1/2 CZERWONEJ PAPRYKI
  • LIŚCIE BAZYLI
  • LIŚCIE MIĘTY
  • 1 CYTRYNA
  • PĘCZEK PIETRUSZKI
  • 2 JAJKA
  • 1 -2 ŁYŻKI OLIWY

WYKONANIE:
  • SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ I SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI I ODSTAWIAMY DO OSTUDZENIA.
  • GOTUJEMY RYŻ ( WEDŁUG INSTRUKCJI NA OPAKOWANIU ).
  • KROIMY PAPRYKĘ, CHILLI I LIŚCIE MIĘTY ORAZ BAZYLI.
  • WLEWAMY OLIWĘ NA PATELNIĘ I WYCISKAMY CZOSNEK. SMAŻYMY OKOŁO 1 MINUTY DODAJEMY PAPRYKĘ, CHILLI I ZIOŁA ( ALE NIE WSZYSTKIE ) - PO NASTĘPNEJ MINUCIE WRZUCAMY UGOTOWANY I ODCEDZONY RYŻ NA TĄ SAMĄ PATELNIĘ I NADAL PODGRZEWAĆ PRZEZ OKOŁO 1 - 2 MINUTY.
  • NASTĘPNIE DODAJEMY 2 ROZTRZEPANE JAJKA I MIESZAMY AŻ SIĘ JAJKA ZETNĄ.
  • WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY.
  • NAKŁADAMY PO RÓWNO NA NALEŚNIKI ZWIJAMY W RULON I POSYPUJEMY RESZTĄ ZIÓŁ.
  • A DO PICIA NAPÓJ RYŻOWY "ALPRO".






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz