sobota, 11 stycznia 2014

JAPOŃSKIE DORAYAKI

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 PORCJI ( DLA 4 OSÓB )
  • 3 ŁYŻKI WODY
  • SZKLANKA MĄKI
  • 3 SZKLANKI CUKRU
  • 3 JAJKA
  • 2 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ
  • OLEJ DO SMAŻENIA

NADZIENIE:
  • ŁYŻKA SOLI
  • 1 PUSZKA CZERWONEJ FASOLI
  • 2 SZKLANKI CUKRU

DODATKI:
  • STARTA SKÓRKA Z CYTRYNY
  • LISTKI ŚWIEŻEJ MIĘTY
  • KILKA SZTUK FASOLI DO OZDOBY

WYKONANIE:
  • DO SZKLANKI WLEWAMY WODĘ I ROZPUSZCZAMY SODĘ.
  • DO PRZYRZĄDZENIA CIASTA UŻYWAMY ROBOTA KUCHENNEGO EKM4000 I W DUŻEJ MISCE DOŁĄCZONEJ DO ZESTAWY WSYPUJEMY CUKIER, WBIJAMY JAJKA I DODAJEMY WODĘ Z SODĄ. WSZYSTKO DOKŁADNIE MIESZAMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT.
  • PRZYGOTOWUJEMY TERAZ FARSZ Z FASOLI. DO GARNCZKA WLEWAMY OKOŁO JEDNEGO  LITRA WODY I WSYPUJEMY PUSZKĘ FASOLI. DOPROWADZAMY DO WRZENIA I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 25 MINUT.
  • NASTĘPNIE ODLEWAMY WODĘ I DODAJEMY ŁYŻKĘ SOLI I 2 SZKLANKI CUKRU.
  • MIESZAĆ DO MOMENTU ODPAROWANIA RESZTY WODY.
  • CAŁOŚĆ BLENDUJEMY NA "PAPKĘ" PRZY POMOCY BLENDERA ESTM6400.
  • ZACZYNAMY SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI.
  • WYLEWAMY JEDNĄ ŁYŻKĘ CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON NA MAŁYM OGNIU Z ZŁOTY KOLOR.
  • PO USMAŻENIU NALEŚNIKÓW NAKŁADAMY FARSZ NA NALEŚNIKA I PRZYKRYWAMY DRUGIM.
  • DEKORUJEMY MIĘTĄ I STARTĄ SKÓRKĄ Z CYTRYNY.







1 komentarz:

  1. Zapraszam do wzięciu udziału w konkursie Desery Świata http://poznajsmakiswiata.blogspot.com/2014/01/konkurs-desery-swiata.html

    OdpowiedzUsuń