CIASTO NA OKOŁO 10 NALEŚNIKÓW
- SZKLANKA MLEKA
- 1/2 SZKLANKI WODY
- 1 ŁYŻKA PROSZKU DOPIECZENIA
- 1 JAJKO
- 1 I 1/2 SZKLANKI MĄKI
- SZCZYPTA SOLI
DODATKI:
- OLIWKI
- CZERWONA CEBULA
- SER FETA
- ŚWIEŻY POMIDOR
- ŚWIEŻA MIĘTA
- 1 SZKLANKA OLIWY
- MIX SAŁAT
- BAZYLIA
- 2 ŁYŻKI STARTEJ SKÓRKI Z CYTRYNY
- PIEPRZ
WYKONANIE:
- SKŁADNIKI NA CIASTO DOKŁADNIE MIKSUJEMY ZA POMOCĄ ROBOTA KUCHENNEGO EKM4000 OD ELECTROLUX - DZIĘKI NIEMU UZYSKAMY GŁADKIE I JEDNOLITE CIASTO. I ODSTAWIAMY JE NA OKOŁO 20 MINUT DO LODÓWKI.
- DODATKI DO NASZEGO GRECKIEGO NALEŚNIKA POMIDOR, SAŁATA, BAZYLIA, MIĘTE I CEBULĘ MYJEMY I OSUSZAMY.
- SER FETA KROIMY W KOSTKĘ.
- CEBULĘ I POMIDORA KROIMY W PLASTERKI.
- OLIWĘ, MIĘTĘ I STARTĄ SKÓRKĘ Z CYTRYNY BLENDUJEMY ZA POMOCĄ BLENDERA ESTM6400 I DOŁĄCZONEGO DO NIEGO ROZDRABNIACZA. W TEN SPOSÓB OTRZYMUJEMY OLIWĘ DO POLANIA NASZYCH NALEŚNIKÓW.
- NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI SMAŻYMY MAŁE NALEŚNIKI.
- UKŁADAMY NA TALERZ I KOMPONUJEMY GRECKIEGO NALEŚNIKA.
- KOMPOZYCJA ZALEŻY OD WAS SAMYCH.
- NA KONIEC POLEWAMY OLIWĄ WCZEŚNIEJ PRZYRZĄDZONĄ, DEKORUJEMY BAZYLIĄ I POSYPUJEMY PIEPRZEM.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz