Odkąd go zobaczyłem to się w nim ZAKOCHAŁEM mowa tu o - Kalafiorze ROMANESCO !!! JEST NIEZIEMSKI :)
SKŁADNIKI na ciasto:
- SZKLANKA JOGURTU NATURALNEGO
- 1 JAJKO
- 1/2 SZKLANKI WODY
- SZKLANKA MĄKI
- SZCZYPTA SOLI
MUS z KALAFIORA:
DODATKI:
- KALAFIOR ROMANESCO ( kilka różyczek, możecie ugotować na parze lub podać surowy )
- BOCZNIAK
- ŚWIEŻY TYMIANEK
- NATKA PIETRUSZKI
- RZODKIEWKA
- ŁYŻKA MASŁA
WYKONANIE:
- ZACZYNAMY OD MUSU. KALAFIORA I CZOSNEK GOTUJEMY NA PARZE, AŻ BĘDĄ PÓŁ TWARDE.
- NASTĘPNIE ZAGOTOWUJEMY BULION WRZUCAMY DO NIEGO KALAFIORA, CZOSNEK, WSYPUJEMY TYMIANEK, CZĄBER, PIEPRZ KOLOROWY ORAZ SÓL MORSKĄ I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 10 MINUT.
- NA KONIEC CAŁOŚĆ MIKSUJEMY NA GŁADKO.
- TERAZ NALEŚNIKI. WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY ZE SOBĄ NA GŁADKĄ MASĘ. SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ OLIWY Z OBU STRON NA ZLOTY KOLOR.
- W TYM SAMYM CZASIE NA DRUGIEJ PATELNI ( 1 łyżka masła ) PODSMAŻAMY POKROJONEGO W KAWAŁECZKI BOCZNIAKA PRZEZ OKOŁO 2 MINUTY.
- WSZYSTKIE ELEMENTY NASZEGO DANIA UKŁADAMY NA TALERZ I ZAJADAMY. UŁOŻENIE/KOMBINACJA I FANTAZJA NALEŻĄ DO WAS :)
Ty naprawdę lubisz naleśniki ;)
OdpowiedzUsuń