CIASTO NA OKOŁO 6 - 8 PORCJI
- 200 ML MLEKA
- 150 - 200 GRAM MĄKI PSZENNEJ
- 1 JAJKO
- 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
- 1/3 SZKLANKI WODY MINERALNEJ GAZOWANEJ
- 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
- SZCZYPTA SODY OCZYSZCZONEJ
BEZA:
- 2 BIAŁKA JAJEK
- 1/2 SZKLANKI DROBNEGO CUKRU
- 1/2 ŁYŻECZKI OCTU WINNEGO
NADZIENIE:
- 2 GRUSZKI
- GRANOLA Z GRANATEM FIRMY "SANTE"
- CUKIER WANILIOWY
- ŁYŻKA MASŁA
- ŁYŻKA MIODU
SYROP Z GRANATÓW:
- 1/2 SZKLANKI SOKU Z GRANATU
- 4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
- 3 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY
- WYŁUSKANE ZIARENKA GRANATU
WYKONANIE:
- SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE MIESZAMY ZE SOBĄ NA GŁADKĄ MASĘ I SMAŻYMY NA ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ OLEJU ROŚLINNEGO.
- USMAŻONE NALEŚNIKI ODSTAWIAMY NA BOK.
- OBIERAMY GRUSZKĘ I KROIMY NA DROBNE KAWAŁECZKI. NA PATELNI ROZPUSZCZAMY MASŁO Z MIODEM I KŁADZIEMY GRUSZKĘ. POSYPUJEMY CUKREM WANILIOWYM. CZEKAMY AŻ GRUSZKA ZMIĘKNIE, A MIÓD BĘDZIE JAK GĘSTY SOS - OKOŁO 5 MINUT. ODSTAWIAMY Z OGNIA NA BOK.
- SYROP: DO RONDELKA WLEWAMY SOK Z GRANATU, WSYPAĆ CUKIER PUDER I MIESZAĆ NA MAŁYM OGNIU AŻ SIĘ ROZPUŚCI. DODAĆ SOK Z CYTRYNY I GOTOWAĆ AŻ SYROP ZGĘSTNIEJE. WYMIESZAĆ Z ZIARENKAMI GRANATU.
- BEZA: UBIĆ BIAŁKA NA PIANĘ, NASTĘPNIE STOPNIOWO DODAWAĆ PO ŁYŻECZCE CUKIER I OCET WINNY - CAŁY CZAS UBIJAJĄC DO UZYSKANIA SZTYWNEJ PIANY.
- NA NALEŚNIKI UKŁADAMY PO KILKA KAWAŁECZKÓW GRUSZKI I POSYPUJEMY GRANOLĄ Z GRANATEM - SKŁADAMY W TRÓJKĄTY. NAKŁADAMY PO ŁYŻCE PIANY BEZOWEJ I WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA 10 - 15 MINUT.
- PO WYCIĄGNIĘCIU POLAĆ SOSEM Z GRANATÓW.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz