OKOŁO 10 SZTUK NALEŚNIKOWYCH MUFFINEK
- 1 1/2 SZKLANKI MĄKI
- 200 ML MLEKA
- 1 JAJKO
- 2 ŁYŻKI CUKRU
- 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
- 1 ŁYŻKA PROSZKU DO PIECZENIA
NADZIENIE:
- 2 JABŁKA
- 1/2 SZKLANKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
- 1/2 SZKLANKI MUSLI ( JA UŻYŁEM MUSLI OWOCOWYCH FIRMY "SANTE" )
- SKÓRKA Z POMARAŃCZY
- 1 ŁYŻKA MASŁA
- 1 ŁYŻKA MIODU
- CUKIER PUDER I CYNAMON DO POSYPANIA
WYKONANIE:
- MĄKĘ, PROSZEK DO PIECZENIA I CUKIER WSYPUJEMY DO MISKI DOLEWAMY MLEKO, WBIJAMY JAJKO I CAŁOŚĆ MIKSUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ.
- OBIERAMY JABŁKA I KROIMY W PASECZKI.
- ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I ROZPUSZCZAMY NA NIEJ MASŁO I WRZUCAMY JABŁKA I SKÓRKĘ Z POMARAŃCZY - DOLEWAMY ŁYŻKĘ MIODU.
- SMAŻYMY, AŻ JABŁKA BĘDĄ MIĘKKIE I ODSTAWIAMY NA BOK DO OSTUDZENIA.
- ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO OKOŁO 180' STOPNI.
- FOREMKI NA MUFFINY WYKŁADAMY PAPIEREM DO PIECZENIA ( MOŻEMY DELIKATNIE PRZESMAROWAĆ FOREMKI MASŁEM ).
- DO FOREMEK WLEWAMY PO OKOŁO 2 ŁYŻKI CIASTA I DODAJEMY PO 1 ŁYŻECZCE MUSLI I WIÓRKÓW KOKOSOWYCH I WBIJAMY PO KILKA PLASTERKÓW JABŁKA.
- WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA OKOŁO 25 - 30 MINUT.
- PO UPIECZENIU I OSTUDZENIU NALEŚNIKOWYCH MUFFINEK MOŻEMY POSYPAĆ JE CYNAMONEM BĄDŹ CUKREM PUDREM.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz