SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 6 SZTUK
- 150 GRAM MĄKI
- 2 JAJKA
- 200 ML MLEKA
- SZCZYPTA SOLI
- SZCZYPTA SODY OCZYSZCZONEJ
- 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
- 1/3 SZKLANKI WODY MINERALNEJ GAZOWANEJ LUB ZWYKŁA WODA
- MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA NALEŚNIKÓW)
NADZIENIE:
- POŁÓWKA ARBUZA
- 1/2 SZKLANKI OCTU BALSAMICZNEGO
- RUKOLA
- 250 GRAM SERA BIAŁEGO (CHUDY LUB PÓŁ TŁUSTY)
- OLIWA
- SÓL I PIEPRZ
WYKONANIE:
- PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL, SODĘ I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
- ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
- PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/3 SZKLANKI (CIASTO NIE MOŻE BYĆ ZA GĘSTE, BO BĘDZIE SIĘ CIĘŻKO ROZPROWADZAŁO PO PATELNI).
- ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB OLEJU ROŚLINNEGO.
- Z POŁÓWKI ARBUZA ODCINAMY SKÓRKĘ I Z MIĄŻSZU WYCINAMY TYLE KWADRATÓW ILE NALEŚNIKÓW ( OKOŁO 6 ) GRUBOŚCI OKOŁO 1 - 1,5 CM. USUWAMY PESTKI.
- KAWAŁKI ARBUZA SKRAPIAMY OLIWĄ I UKŁADAMY NA ROZGRZANEJ PATELNI DO GRILLOWANIA. GRILLUJEMY OSTROŻNIE Z OBU STRON.
- DO RONDELKA WLEWAMY OCET BALSAMICZNY I STAWIAMY NA PALNIK. CZEKAMY, AŻ OCET SIĘ ZREDUKUJE I BĘDZIE MIAŁ POSTAĆ SYROPU.
- SER BIAŁY ROZDRABNIAMY NA KAWAŁECZKI - (NAJLEPIEJ PRZED PODANIEM WŁOŻYĆ GO NA PARĘ CHWIL DO LODÓWKI, BĘDZIE LEPIEJ SIĘ ROZDRABNIAŁ).
- NA GOTOWE NALEŚNIKI UKŁADAMY RUKOLĘ, GRILLOWANEGO ARBUZA , POSYPUJEMY SEREM - DOPRAWIAMY PIEPRZEM I SOLĄ I ZNÓW DAJEMY RUKOLĘ, POLEWAMY SOSEM BALSAMICZNYM. SKŁADAMY W KWADRATY I ZNÓW SKRAPIAMY SOSEM Z OCTU BALSAMICZNEGO.
- MOŻEMY RÓWNIEŻ ZROBIĆ TO W POSTACI TORTILLI I ZWINĄĆ NALEŚNIK Z CAŁĄ ZAWARTOŚCIĄ - WTEDY TRZEBA POKROIĆ W PASECZKI GRILLOWANEGO ARBUZA, A RESZTA JAK WYŻEJ. TO JAK PODACIE ZALEŻY OD WAS I WASZEJ POMYSŁOWOŚCI.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz