CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK
- 150 GRAM MĄKI
- 2 JAJKA
- 250 ML MLEKA
- SZCZYPTA SOLI
- 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
- WODA MINERALNA GAZOWANA LUB ZWYKŁA WODA
- MASŁO LUB OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA NALEŚNIKÓW)
NADZIENIE:
- 2 PAPRYKI CZERWONE
- 300 GRAM PIECZAREK
- 1 PAPRYCZKA CHILLI
- 1 CEBULA
- 4 ZĄBKI CZOSNKU
- 2 POMIDORY
- ŁYŻKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO
- 2 PIERSI Z KURCZAKA
- SÓL I PIEPRZ
- OLEJ DO SMAŻENIA
- SZCZYPIOREK
- SER ŻÓŁTY LUB CAMEMBERT
SOS:
- 1 PUSZKA POMIDORÓW OBRANYCH, POKROJONYCH Z DODATKIEM SOSU POMIDOROWEGO
- 1 ŁYŻECZKA CUKRU
- 1 ZĄBEK CZOSNKU
- 2 PLASTERKI PAPRYCZKI CHILLI
- 2 ŁYŻKI OLIWY
- 25 GRAM MASŁA
- ŚWIEŻO MIELONY PIEPRZ
- 1 ŁODYGA SELERA NACIOWEGO
WYKONANIE:
- PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ MLEKO, JAJKA, SÓL I 2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA.
- ZMIKSOWAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 30 MINUT.
- PRZED SAMYM SMAŻENIEM DODAĆ DO CIASTA WODĘ, OKOŁO 1/2 SZKLANKI (CIASTO NIE MOŻE BYĆ ZA GĘSTE, BO BĘDZIE SIĘ CIĘŻKO ROZPROWADZAŁO PO PATELNI).
- ROZGRZAĆ PATELNIĘ I SMAŻYĆ NA MAŁEJ ILOŚCI MASŁA LUB OLEJU ROŚLINNEGO.
- OCZYŚCIĆ WARZYWA, POKROIĆ W KOSTKĘ.
- NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ WLAĆ 2 ŁYŻKI OLEJU I WRZUCIĆ WARZYWA.
- DODAĆ PRZECIŚNIĘTY CZOSNEK.
- PO KILKU MINUTACH PODLAĆ NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ WODY I DUSIĆ DO MIĘKKOŚCI, AŻ WODA WYPARUJE.
- POD KONIEC DUSZENIA DODAĆ KONCENTRAT POMIDOROWY I DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM.
- W MIĘDZYCZASIE POKROIĆ PIERSI Z KURCZAKA W KOSTKĘ I PODSMAŻYĆ NA DRUGIEJ PATELNI, AŻ SIĘ ZARUMIENIĄ.
- SZCZYPIOREK UMYĆ I ZALAĆ WRZĄTKIEM NA 10 SEKUND (BĘDZIE BARDZIEJ SPRĘŻYSTY I WYKORZYSTAMY GO DO ZWIĄZANIA NALEŚNIKÓW).
- ZETRZEĆ SER ŻÓŁTY LUB POKROIĆ CAMEMBERT (WEDLE UZNANIA).
- NA KAŻDY NALEŚNIK UKŁADAĆ PO 2 ŁYŻKI SOSU Z WARZYWAMI I SER ŻÓŁTY (LUB CAMEMBERT).
- ZWINĄĆ W SAKIEWKĘ I ZWIĄZAĆ SZCZYPIORKIEM.
- GOTOWE SAKIEWKI UKŁADAĆ NA BLASZCE I ZAPIEC W PIEKARNIKU NA OKOŁO 15-20 MINUT (180' STOPNI). TAK, BY NALEŚNIK SIĘ ZARUMIENIŁ, A SER ROZPUŚCIŁ.
- W TRAKCIE GDY SAKIEWKI SĄ JUŻ W PIEKARNIKU PRZYGOTOWUJEMY SOS.
- DO RONDELKA WRZUCAMY POMIDORY Z PUSZKI, POKROJONY SELER NACIOWY, PRZECISKAMY CZOSNEK, PAPRYCZKĘ CHILLI I DOPRAWIAMY PIEPRZEM, OLIWĄ I CUKREM.
- GOTUJEMY OKOŁO 15 MINUT PODLEWAJĄC 1/3 SZKLANKI WODY I OD CZASU DO CZASU MIESZAJĄC.
- PO 15 MINUTACH DODAJEMY MASŁO I WSZYSTKO MIKSUJEMY BLENDEREM.
- WYCIĄGAMY SAKIEWKI Z PIEKARNIKA I DOPRAWIAMY SOSEM.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz