Wspomniana soja jest świetnym zamiennikiem dla mięsa np; kurczaka. Jest to jedyna roślina uważana za "pełne białko" czyli dostarcza niezbędne aminokwasy w odpowiedniej ilości.
Dlatego wegetarianie stawiają soję na pierwszym miejscu !!!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 SZKLANKI MĄKI
- SZKLANKA MLEKA
- 2 JAJKA
- SZCZYPTA SOLI
- 1 ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
- ewentualnie WODA MINERALNA ( jeśli ciasto będzie za gęste )
- OLEJ DO SMAŻENIA
PASTA:
- SZKLANKA SOI "SANTE"
- GARŚĆ POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
- 1/2 SZKLANKI ŚWIEŻEJ BAZYLI
- 1/2 CEBULI
- SÓL PIEPRZ
- 1 ŁYŻKA CHILLI
WYKONANIE:
- SOJĘ NAMACZAMY PRZEZ NOC W WODZIE I DOPIERO NA NASTĘPNY DZIEŃ PRZYGOTOWUJEMY DANIE. CIASTO NA NALEŚNIKI TEŻ MOŻEMY ZROBIĆ WCZEŚNIEJ ( wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładką masę ) I ZOSTAWIĆ NA NOC W LODOWCE PRZYKRYTE FOLIĄ.
- ZACZYNAMY ROBIĆ PASTĘ - NAMOCZONĄ SOJĘ ODSĄCZAMY I WRZUCAMY DO RONDELKA I WLEWAMY 1/3 SZKLANKI WODY I POWOLI ZAGOTOWUJEMY. RÓWNOCZEŚNIE NA PATELNI PODSMAŻAMY POKROJONA CEBULĘ I POMIDORKI KOKTAJLOWE PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY.
- NASTĘPNIE DODAJEMY CEBULĘ, POMIDORKI I BAZYLIĘ DO SOI I GOTUJEMY PRZEZ OKOŁO 10 MINUT NA MAŁYM OGNIU. DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM I CHILLI.
- NA KONIEC CAŁOŚĆ BLENDUJEMY ( możemy przetrzeć przez sito, ale nie musimy :) ).
- TERAZ CZAS NA NALEŚNIKI. DOBRZE ROZGRZEWAMY PATELNIE Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ OLEJU I SMAŻYMY NALEŚNIKI - WIELKOŚĆ ZALEŻY OD WAS ( Ja usmażyłem małe, bo ładnie wyglądają, a Wy możecie smażyć duże i zawinąć w nie pastę i zajadać ).
wytrawne pancakes? ciekawy pomysł :) z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuń