Pyszny naleśniki z jajkiem sadzonym z orzeźwiającym koperkowym dressingiem. Przepis jest na cztery osoby lub dwie bardzooo godne !!!
SKŁADNIKI na ciasto:
- 1 SZKLANKA MĄKI
- 1 SZKLANKA MLEKA ( w Moim przypadku napój ALPRO Ryżowy )
- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- SZCZYPTA SOLI
- 1 JAJKO
- ŁYŻKA OLIWY
DRESSING KOPERKOWY:
- PĘCZEK KOPERKU
- SOK Z 1/2 CYTRYNY
- 1/3 SZKLANKI OLIWY
- SZCZYPTA SOLI
- SZCZYPTA PIEPRZU
DODATKI:
- 200 GRAM PIECZAREK
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- 4 JAJKA
- PIEPRZ MŁOTKOWANY z KOLENDRĄ od KAMIS
WYKONANIE:
- SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY ZE SOBĄ NA GŁADKĄ MASĘ. ODKŁADAMY NA OKOŁO 10 MINUT W CHŁODNE MIEJSCE.
- DRESSING - PROSTO I SZYBKO. MIKSUJEMY BLENDEREM PRZEZ OKOŁO 2 - 3 MINUTY I JUŻ !!!
- PIECZARKI KROIMY W PLASTERKI I PODSMAŻAMY NA MAŚLE PRZEZ OKOŁO 2 MINUTY I DOPRAWIAMY PIEPRZEM MŁOTKOWANY Z KOLENDRĄ. W TYM SAMYM CZASIE SMAŻYMY NASZE NALEŚNIKI Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
- ROBIMY PRZEKŁADAŃCA Z NALEŚNIKÓW I PIECZAREK.
- NA PATELNI PO SMAŻENIU NALEŚNIKÓW SMAŻYMY NASZE JAJKA ( wbijamy i smażymy, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne ).
- KŁADZIEMY JAJKO NA PRZEKŁADAŃCA I SKRAPIAMY DRESSINGIEM KOPERKOWYM.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńjajko jest jednak "wdzieczne" pasuje do wszystkiego i jeszcze pieknie sie prezentuje;)
OdpowiedzUsuń