CIASTO NA OKOŁO 10 SZTUK
- 20 GRAM ŚWIEŻYCH DROŻDŻY LUB 7 GRAM SUSZONYCH
- 250 ML MLEKA
- 200 GRAM MĄKI PSZENNEJ
- 50 GRAM CUKRU
- 1 JAJKO + 1 ŻÓŁTKO
- 2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
- SZCZYPTA SOLI
- 30 GRAM MASŁA (ROZTOPIONEGO I OSTUDZONEGO) + OKOŁO 3 ŁYŻECZEK MASŁA DO SMAŻENIA
DODATKI:
- BITA ŚMIETANA
- DŻEM TRUSKAWKOWY
- ŚWIEŻE TRUSKAWKI, JABŁKA, GRUSZKI LUB INNE OWOCE
- CUKIER PUDER DO POSYPANIA
WYKONANIE:
- WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYCIĄGAMY Z LODÓWKI. ROBIMY ROZCZYN Z DROŻDŻY: CIEPŁE MLEKO, DROŻDŻE WKRUSZYĆ DO MISKI I DODAĆ POŁOWĘ MLEKA, 1 ŁYŻECZKĘ CUKRU I 1 ŁYŻKĘ MĄKI. WYMIESZAĆ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO 15 MINUT.
- JAJKO I ŻÓŁTKO UTRZEĆ Z CUKREM NA PUSZYSTĄ MASĘ (MIKSEREM), ZMNIEJSZAJĄC OBROTY DODAĆ ROZCZYN DROŻDŻY, MĄKĘ, CUKIER WANILIOWY, SÓL, RESZTĘ MLEKA I ROZTOPIONE MASŁO. ZMIKSOWAĆ, AŻ POŁĄCZY SIĘ WSZYSTKO W JEDNĄ GŁADKĄ MASĘ.
- PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO GODZINĘ W CIEPŁE MIEJSCE.
- ROZGRZAĆ PATELNIĘ, WYSMAROWAĆ MASŁEM I NAŁOŻYĆ PORCJĘ CIASTA NA OKOŁO 1/2 CM GRUBOŚCI NA PATELNI.
- SMAŻYĆ OKOŁO 1 MINUTĘ Z OBU STRON, AŻ SIĘ ZARUMIENIĄ I BĘDĄ PUSZYSTE.
Zajeb***y przepis, dzięki :)
OdpowiedzUsuń