CIASTO NA 4 PORCJE
- 2 JAJKA
- 3 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI
- 1/4 SZKLANKI MĄKI
- 1/4 SZKLANKI WODY
- 2 ŁYŻKI KAWY ROZPUSZCZALNEJ
- 2 ŁYŻECZKI CYNAMONU
- 1 ŁYŻKA IMBIRU
- 1 ŁYŻECZKA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
- 1 ŁYŻKA PRZYPRAWY DO PIERNIKA
- 1 ŁYŻKA OLEJU
NADZIENIE:
- SEREK WANILIOWY (HOMOGENIZOWANY).
- JABŁKA LUB GRUSZKI.
- STARTE ORZECHY WŁOSKIE LUB POKRUSZONE CIASTKA MAŚLANE (DO POSYPANIA).
WYKONANIE:
- MĄKĘ WYMIESZAĆ Z KAWĄ, CYNAMONEM, IMBIREM I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ.
- JAJKA ROZTRZEPAĆ Z MLEKIEM I WODĄ. POWOLI DODAWAĆ MĄKĘ Z PRZYPRAWAMI, DOKŁADNIE WYMIESZAĆ, AŻ POWSTANIE "LEJĄCE" CIASTO.
- DODAĆ OLEJ I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ (ODŁOŻYĆ NA 20 MINUT).
- SMAŻYĆ NA SUCHEJ PATELNI Z OBU STRON.
- POSMAROWAĆ SERKIEM I NAŁOŻYĆ OWOCE (OWOCE MOŻNA NASĄCZYĆ WINEM BĄDŹ RUMEM).
- SKŁADAĆ W TRÓJKĄTY.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz