CIASTO NA 4 PORCJE
- 200 ML MLEKA
- 1 JAJKO
- SZKLANKA MĄKI
- 3 ŁYŻKI CUKRU
- 2 ŁYŻKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
- OLEJ ROŚLINNY (DO SMAŻENIA)
NADZIENIE (MUS):
- 2 TABLICZKI BIAŁEJ CZEKOLADY
- 150 ML ŚMIETANY 30%
- 1,5 ŁYŻKI ŻELATYNY
SOS:
- 2 POMARAŃCZE
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- 200 ML SOKU POMARAŃCZOWEGO
WYKONANIE:
- DO MISKI WSYP WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE I WYMIESZAJ, AŻ BĘDZIE MIAŁO GĘSTĄ (GŁADKĄ) KONSYSTENCJĘ.
- SMAŻ NA PATELNI POSMAROWANĄ OLEJEM NA ZŁOTY KOLOR Z OBU STRON.
- W RONDELKU PODGRZEJ ŚMIETANĘ I ROZPUŚĆ W NIEJ CZEKOLADĘ. DODAJ ROZPUSZCZONĄ W WODZIE (1/3 SZKLANKI) ŻELATYNĘ I WYMIESZAJ. OSTUDŹ I NAŁÓŻ NA NALEŚNIKI.
- ZŁÓŻ NALEŚNIKI W KWADRATY.
- OBIERZ POMARAŃCZE, WYTNIJ CZĄSTKI BEZ SKÓREK.
- NA PATELNI ROZPUŚĆ ŁYŻKĘ CUKRU NA KARMEL.
- DO ROZPUSZCZONEGO KARMELU DODAJ POMARAŃCZE. WLEJ SOK POMARAŃCZOWY I GOTUJ, AŻ SOS ZGĘSTNIEJE.
- DODAJ MASŁO.
- W SOSIE PODGRZEJ NALEŚNIKI. PRZEŁÓŻ JE NA TALERZ I POLEJ SOSEM I UDEKORUJ POMARAŃCZAMI.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz