SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 NALEŚNIKÓW (4 PORCJE)
- 100 GRAM MĄKI PSZENNEJ
- 2 JAJKA
- 1 ŁYŻKA CUKRU
- SZCZYPTA SOLI
- 40 GRAM ROZTOPIONEGO MASŁA (LUB OLEJU ROŚLINNEGO)
- 250 ML MLEKA KOKOSOWEGO (LUB MLEKA KROWIEGO)
- 1 ŁYŻKA OLEJU DO SMAŻENIA
PRZYKŁADOWE DODATKI:
- CUKIER PUDER
- OWOCE: MALINY, TRUSKAWKI, JAGODY, BORÓWKI, POMARAŃCZE, KIWI...
- MUS Z PRZETARTYCH OWOCÓW
- ŚWIEŻA MIĘTA DO DEKORACJI
- WIÓRKI KOKOSOWE
- 200 GRAM KWAŚNEJ ŚMIETANY 12% + 2-3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
WYKONANIE:
- DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ JAJKA, CUKIER, SÓL I MASŁO (LUB OLEJ). ZMIKSOWAĆ NA GŁADKĄ MASĘ. DODAĆ MLEKO KOKOSOWE (LUB KROWIE) I PONOWNIE ZMIKSOWAĆ NA GŁADKĄ MASĘ.ODSTAWIĆ NA PÓŁ GODZINY.
- NA PATELNI ROZPROWADZIĆ OLEJ PO CAŁEJ POWIERZCHNI (RĘCZNIKIEM PAPIEROWYM). GDY PATELNIA BĘDZIE GORĄCA WLAĆ PIERWSZĄ PORCJĘ CIASTA I SMAŻYĆ PRZEWRACAJĄC TYLKO RAZ (MOŻNA USMAŻYĆ GRUBSZE NALEŚNIKI).
- NALEŚNIKI ZWINĄĆ W RULONIKI, KROIĆ NA PASKI I UKŁADAĆ NA TALERZ.
- POSYPAĆ CUKREM PUDREM I UDEKOROWAĆ OWOCAMI, MUSEM I MIĘTĄ.
- POLAĆ ŚMIETANĄ WYMIESZANĄ Z CUKREM PUDREM.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz