Przygotujcie sobie wiśnie - usuńcie pestki i dokładnie umyjcie !!!
Cisto ma być dość gęste więc w razie "W" dodajcie więcej mąki...
SKŁADNIKI na CIASTO:
- 2 JAJKA
- SZKLANKA MĄKI
- 1/2 SZKLANKI MLEKA
- ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- SZCZYPTA SOLI
- OLEJ DO SMAŻENIA
MUS CYTRYNOWY:
- 3 ŻÓŁTKA
- 1 CYTRYNA
- 50 GRAM CUKRU
- ewentualnie ŁYŻKA MĄKI
DODATKI:
- WIŚNIE ( umyte i bez pestek )
- 1/2 SZKLANKI CUKRU
- SOK z 1/2 CYTRYNY
- ŚWIEŻA MIĘTA
WYKONANIE:
- SKŁADNIKI NA CIASTO DOKŁADNIE MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ. POSTARAJCIE SIĘ ŻEBY CIASTO BYŁO DOŚĆ GĘSTE ( w razie potrzeby dodajcie mąki ). WSTAWCIE DO LODÓWKI NA CZAS PRZYGOTOWYWANIA RESZTY.
- PRZYGOTOWUJEMY MUS - SPARZYĆ CYTRYNĘ WRZĄTKIEM I ZETRZEĆ SKÓRKĘ NA DROBNEJ TARCE, A POTEM WYCISNĄĆ SOK.
- ZAGOTOWAĆ CUKIER Z 50 ML WODY, ZDJĄĆ Z OGNIA I DODAĆ SOK Z CYTRYNY ( ale nie cały ).
- W METALOWEJ MISCE UTRZEĆ ŻÓŁTKA Z CUKREM I STARTĄ SKÓRKĄ Z CYTRYNY. MISKĘ UMIEŚCIĆ NAD PARĄ I UBIJAJĄC ŻÓŁTKA, CIENKIM STRUMIENIEM WLAĆ LEKKO OSTUDZONY SYROP CYTRYNOWY. UBIJAĆ, AŻ TROSZECZKĘ ZGĘSTNIEJE ( jeżeli chcenie żeby był bardziej gęsty dodajcie łyżkę mąki ).
- TERAZ BĘDZIEMY KARMELIZOWAĆ WIŚNIE. NA PATELNIĘ WRZUCAMY WIŚNIE, ZASYPUJEMY CUKREM I WYCISKAMY SOK Z CYTRYNY. PODSMAŻAMY DO MOMENTU, AŻ CUKIER SIĘ ROZPUŚCI OKOŁO 5 - 6 MINUT CAŁY CZAS MIESZAJĄC. ODSTAWIAMY TO OSTUDZENIA.
- ZACZYNAMY SMAŻYĆ NASZE MIKRO NALEŚNICZKI :) NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI WYLEWAMY PO PÓŁ ŁYŻKI CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
- ZOSTAJE NAM TERAZ TYLKO SKOMPONOWANIE TALERZA I MOŻNA SIĘ ZACHWYCAĆ, PODAWAĆ I ZAJADAĆ.
- SMACZNEGO !!!
- PAMIĘTAJCIE O UDEKOROWANIU ŚWIEŻĄ MIĘTĄ !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz