CIASTO NA OKOŁO 10 -12 NALEŚNIKÓW
- 10 GRAM ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
- 200 ML MLEKA
- 1 ŁYŻKA CUKRU
- 2 SZKLANKI ZMIELONYCH PŁATKÓW OWSIANYCH "SANTE"
- 2 JAJKA
- SZCZYPTA SOLI
- 50 GRAM JOGURTU NATURALNEGO
- 20 GRAM MASŁA ( ROZTOPIONEGO I OSTUDZONEGO )
- 2 SZKLANKI UGOTOWANEJ DYNI
- 1 ŁYŻKA ZMIELONEGO IMBIRU
DODATKI:
- CUKIER PUDER
- 2 GRUSZKI
- SKÓRKA Z 1 LIMONKI
- 4 ŁYŻKI MIODU
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- OKOŁO 10 LISTKÓW POSIEKANEJ ŚWIEŻEJ MIĘTY
WYKONANIE:
- ROBIMY ROZCZYN Z DROŻDŻY: DO CIEPŁEGO MLEKA WYKRUSZAMY DROŻDŻE, DODAJEMY CUKIER - MIESZAMY I ODSTAWIAMY NA 15 MINUT.
- MIĘDZY CZASIE OBIERAMY I KROIMY DYNIĘ NA KAWAŁKI - WKŁADAMY DO RONDELKA ZALEWAMY 1/2 SZKLANKI WODY, DODAJEMY 1 ŁYŻECZKĘ STARTEGO IMBIRU I GOTUJEMY PRZEZ OKOŁO 20 MINUT.
- PRZYGOTOWUJEMY CIASTO: MIELIMY PŁATKI OWSIANE OD "SANTE" NA BARDZO DROBNO, WBIJAMY JAJKA, WLEWAMY 50 GRAM JOGURTU NATURALNEGO, DOPRAWIAMY SZCZYPTĄ SOLI I DOKŁADNIE MIESZAMY.
- NASTĘPNIE DODAJEMY ROZCZYN DROŻDŻY, ROZTOPIONE MASŁO - DOKŁADNIE MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ I ODSTAWIAMY NA 10 MINUT.
- UGOTOWANĄ I OSTUDZONĄ DYNIĘ MIKSUJEMY BLENDEREM I DODAJEMY DO CIASTA ŁĄCZĄC WSZYSTKO W CAŁOŚĆ.
- OBIERAMY I KROIMY W PLASTERKI GRUSZKI ORAZ ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z LIMONKI.
- NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI SMAŻYMY MAŁE NALEŚNIKI Z OBU STRON (ŚREDNICA OKOŁO 5 CM ).
- RÓWNOCZEŚNIE NA DRUGIEJ PATELNI ROZTAPIAMY MASŁO I DODAJEMY MIÓD - NASTĘPNIE DO TEGO DODAJEMY MIĘTĘ I POKROJONĄ W PLASTERKI GRUSZKĘ WRAZ Z STARTĄ SKÓRKĄ LIMONKI I SMAŻYMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT.
jejku, kolor tych placków jest niesamowity!
OdpowiedzUsuńsuper!:) wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńowsiane i dyniowe- idealny pomysł na jesienne placuszki śniadaniowe ! :)
OdpowiedzUsuń