CIASTO NA OKOŁO 10 NALEŚNIKÓW
- 1 SZKLANKA MLEKA
- 2 JAJKA
- 1 ŁYŻKA PROSZKU DO PIECZENIA
- SZCZYPTA SODY
- SZCZYPTA SOLI
- 1/3 SZKLANKI SOKU Z BURAKA CZERWONEGO
- 1 SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ
- ŁYŻKA OLIWY
DODATKI:
- 1 PIETRUSZKA ( KORZEŃ )
- 1 - 2 BURAKI CZERWONE
- KIEŁKI RZODKIEWKI
- SÓL MORSKA
- OCET BALSAMICZNY "KAMIS"
- PIEPRZ MŁOTKOWANY Z KOLENDRĄ "KAMIS"
- ŚWIEŻA KOLENDRA LUB PIETRUSZKA
- ŚMIETANA
WYKONANIE:
- SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE MIESZAMY ZE SOBĄ NA GŁADKĄ MASĘ I WKŁADAMY DO LODÓWKI NA OKOŁO 10 - 15 MINUT.
- PIETRUSZKĘ I BURAKI OBIERAMY I KROIMY W PLASTERKI. UKŁADAMY NA PAPIERZE DO PIECZENIA, SKRAPIAMY OLIWĄ, DOPRAWIAMY SOLĄ MORSKĄ I PIEPRZEM MŁOTKOWANYM Z DODATKIEM KOLENDRY I WKŁADAMY DO ROZGRZANEGO PIEKARNIKA ( OKOŁO 180 STOPNI ) NA 15 - 20 MINUT.
- JAK JUŻ BĘDZIEMY MIELI WYCIĄGAĆ BURACZKI I PIETRUSZKĘ ( TAK NA 5 MINUT PRZED ) WYCIĄGAMY CIASTO Z LODÓWKI I ZACZYNAMY SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI.
- NA TALERZ UKŁADAMY NALEŚNIKI, BURACZKI I PIETRUSZKĘ DOPRAWIAMY PIEPRZEM I SOLĄ.
- POSYPUJEMY KIEŁKAMI RZODKIEWKI, ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ I SKRAPIAMY OCTEM BALSAMICZNYM.
- JAKO SOS WYKORZYSTUJEMY ŚMIETANĘ, KTÓRA IDEALNIE PASUJE DO BURACZKÓW.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz