poniedziałek, 23 grudnia 2013

NALEŚNIKI Z PIECZONYM BURAKIEM

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 10 NALEŚNIKÓW

  • 1 SZKLANKA MLEKA
  • 2 JAJKA
  • 1 ŁYŻKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • SZCZYPTA SODY
  • SZCZYPTA SOLI
  • 1/3 SZKLANKI SOKU Z BURAKA CZERWONEGO
  • 1 SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ
  • ŁYŻKA OLIWY

DODATKI:
  • 1 PIETRUSZKA ( KORZEŃ )
  • 1 - 2 BURAKI CZERWONE
  • KIEŁKI RZODKIEWKI
  • SÓL MORSKA
  • OCET BALSAMICZNY "KAMIS"
  • PIEPRZ MŁOTKOWANY Z KOLENDRĄ "KAMIS"
  • ŚWIEŻA KOLENDRA LUB PIETRUSZKA
  • ŚMIETANA

WYKONANIE:
  • SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE MIESZAMY ZE SOBĄ NA GŁADKĄ MASĘ I WKŁADAMY DO LODÓWKI NA OKOŁO 10 - 15 MINUT.
  • PIETRUSZKĘ I BURAKI OBIERAMY I KROIMY W PLASTERKI. UKŁADAMY NA PAPIERZE DO PIECZENIA, SKRAPIAMY OLIWĄ, DOPRAWIAMY SOLĄ MORSKĄ I PIEPRZEM MŁOTKOWANYM Z DODATKIEM KOLENDRY I WKŁADAMY DO ROZGRZANEGO PIEKARNIKA ( OKOŁO 180 STOPNI ) NA 15 - 20 MINUT.
  • JAK JUŻ BĘDZIEMY MIELI WYCIĄGAĆ BURACZKI I PIETRUSZKĘ ( TAK NA 5 MINUT PRZED ) WYCIĄGAMY CIASTO Z LODÓWKI I ZACZYNAMY SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI. 
  • NA TALERZ UKŁADAMY NALEŚNIKI, BURACZKI I PIETRUSZKĘ DOPRAWIAMY PIEPRZEM I SOLĄ.
  • POSYPUJEMY KIEŁKAMI RZODKIEWKI, ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ I SKRAPIAMY OCTEM BALSAMICZNYM.
  • JAKO SOS WYKORZYSTUJEMY ŚMIETANĘ, KTÓRA IDEALNIE PASUJE DO BURACZKÓW.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz