CIASTO NA OKOŁO 8 - 10 NALEŚNIKÓW
- 100 ML MAŚLANKI
- 2 JAJKA
- SZCZYPTA SOLI
- 1 ŁYŻKA OLEJU
- 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU
- SZKLANKA MĄKI
- 2 ŁYŻKI PROSZKU DO PIECZENIA
- 100 ML HERBATY MALINOWEJ FIRMY "SANTE"
BEZA:
- 2 BIAŁKA
- SZCZYPTA SOLI
- 1/2 SZKLANKI CUKRU
- 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
DODATKI:
- CUKIER PUDER
- STARTA KORA CYNAMONU FIRMY "KAMIS"
WYKONANIE:
- ZACZYNAMY OD BEZY: BIAŁKA UBIJAMY Z SZCZYPTA SOLI NA SZTYWNA PIANĘ MIKSEREM. DODAJEMY ŁYŻKA PO ŁYŻCE CUKIER CAŁY CZAS MIKSUJĄC NA WOLNYCH OBROTACH. NA SAM KONIEC DODAJEMY MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ I MIKSUJEMY NA JEDNOLITĄ MASĘ.
- ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO 120 STOPNI I NA PAPIERZE DO PIECZENIA WYKŁADAMY BEZĘ NA CIENKI ( OKOŁO 1 CM ) PLACEK I PIECZEMY PRZEZ OKOŁO 25 - 30 MINUT.
- W CZASIE GDY BEZA JEST W PIEKARNIKU ZACZYNAMY PRZYGOTOWYWAĆ NALEŚNIKI.
- ZAPARZAMY MOCNY WYWAR Z HERBATY MALINOWEJ OD SANTE W 100 ML WRZĄTKU I STUDZIMY.
- RESZTĘ SKŁADNIKÓW MIESZAMY ZE SOBA NA GŁADKĄ I JEDNOLITĄ MASĘ.
- NASTĘPNIE DODAJEMY OSTUDZONĄ HERBATĘ I JESZCZE RAZ WSZYSTKO MIESZAMY.
- MOŻEMY JUŻ SMAŻYĆ NALEŚNIKI NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI.
- SMAŻCIE RÓŻNE WIELKOŚCI OD NAJWIĘKSZEGO DO NAJMNIEJSZEGO JEŻELI CHCECIE ZROBIĆ CHOINKĘ, A JEŚLI MACIE INNY POMYSŁ TO SUPER ( ZACHĘCAM WTEDY DO PODZIELENIA SIĘ Z NIM NA MOIM FAN PAGE NA FACEBOOK'U ).
- MAJĄC JUŻ NALEŚNIKI I GOTOWĄ BEZĘ, KTÓRĄ KROIMY W PASECZKI MOŻEMY PRZYSTĄPIĆ DO PROJEKTOWANIA NASZEJ CHOINKI ;)
- NA KONIEC POSYPUJEMY CUKREM PUDREM I STARTĄ KORĄ CYNAMONU OD "KAMIS" OCZYWIŚCIE.
Łał wygląda ślicznie!
OdpowiedzUsuń