CIASTO NA OKOŁO 6 SZTUK
- 250 ML MLEKA
- 1 JAJKO
- 150 - 200 GRAM MĄKI
- SZCZYPTA SOLI
- 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
- OLEJ DO SMAŻENIA
NADZIENIE:
- 100 GRAM ŻÓŁTEGO SERA
- 4 - 5 OGÓRKÓW KISZONYCH LUB KONSERWOWYCH
- SZCZYPIOREK
- 4 JAJKA UGOTOWANE NA TWARDO
- KILKA LISTKÓW SAŁATY ( JAKĄ LUBICIE TAKA WEŹCIE )
- MAJONEZ
- 4 - 5 KABANOSÓW
- SZYNKA ( PO 1 PLASTERKU NA NALEŚNIK )
- SÓL
- PIEPRZ "PRYMAT"
- 2 POMIDORY ( DO DEKORACJI )
MUS GROSZKOWY:
- 1 PUSZKA ZIELONEGO GROSZKU
- 1 ŁYŻKA LUBCZYKU
- 2 ŁYŻECZKI PIEPRZU
- 1 ŁYŻKA MAJONEZU
WYKONANIE:
- SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY ZE SOBĄ NA GŁADKĄ MASĘ I SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z NIEWIELKA ILOŚCIĄ OLEJU I ODKŁADAMY NALEŚNIKI DO OSTUDZENIA.
- MUS GROSZKOWY: WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE MIKSUJEMY BLENDEREM I WKŁADAMY DO LODÓWKI DO CZASU AŻ PRZYGOTUJEMY NADZIENIE.
- ŚCIERAMY SER ŻÓŁTY, OGÓRKI KROIMY W PASECZKI.
- JAJKA MOŻEMY POKROIĆ W PLASTERKI LUB KOSTKĘ.
- NA INNEJ PATELNI NIŻ TA DO NALEŚNIKÓW ROZTAPIAMY MASŁO I WRZUCAMY POKROJONE KABANOSY PODSMAŻAMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT - MOŻECIE WSYPAĆ TROSZKĘ SZCZYPIORKU I DOPRAWIĆ PIEPRZEM.
- NA NALEŚNIKI UKŁADAMY LIŚCIE SAŁATY, PLASTEREK SZYNKI, POKROJONY OGÓREK, JAJKO I POSYPUJEMY SEREM I SZCZYPIORKIEM - DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM.
- NALEŚNIK ZWIJAMY W RULON, NAKŁADAMY 1 ŁYŻKĘ MAJONEZU I POSYPUJEMY SMAŻONYMI KABANOSAMI, SZCZYPIORKIEM I KIEŁKAMI.
- DEKORUJEMY POMIDOREM I PODAJEMY Z MUSEM GROSZKOWYM.
Przepis znalazł się również w gazecie " TERAZ RZESZÓW "
OdpowiedzUsuń