SKŁADNIKI na CIASTO:
- SZKLANKA MĄKI
- SZKLANKA MLEKA
- 1/3 SZKLANKI WODY MINERALNEJ GAZOWANEJ
- 1 JAJKO
- SZCZYPTA SOLI
- OLIWA DO SMAŻENIA
DODATKI:
- SZKLANKA UGOTOWANEGO i OBRANEGO BOBU
- OLIWA
- 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
- LIŚCIE ŚWIEŻEJ MIĘTY
- ŚWIEŻY KOPEREK
- 6 ZIELONYCH SZPARAGÓW
- 4 RZODKIEWKI
- WOŁOWINA 2 kawałki po około 100 gram
- SÓL MORSKA/PIEPRZ
WYKONANIE:
- SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY ZE SOBĄ NA JEDNOLITĄ KONSYSTENCJĘ.
- BÓB RAZEM Z SOKIEM Z CYTRYNY, KILKOMA LISTKAMI MIĘTY, ŁYŻECZKĄ POSIEKANEGO KOPRU I OKOŁO 50ml OLIWY BLENDUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ.
- SZPARAGI GOTUJEMY NA PARZE PRZEZ 5 - 8 MINUT.
- RZODKIEWKĘ KROIMY NA PÓŁ I PODSMAŻAMY NA OLIWIE Z DODATKIEM OCTU BALSAMICZNEGO. PRZEZ OKOŁO MINUTĘ.
- TERAZ SMAŻYMY MAŁE NALEŚNIKI ( od 5 do 10 cm ) Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
- WOŁOWINĘ PRZYGOTOWUJEMY JAK JUŻ BĘDĄ NALEŚNIKI - SMARUJEMY KAŻDY KAWAŁEK OLIWĄ I POSYPUJEMY PIEPRZEM. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ,
- SMAŻYMY NA ULUBIONY STOPIEŃ WYSMAŻENIA ( JA smażyłem po minucie, z każdej strony ).
- DAJEMY DO ODPOCZĘCIA NA KRATCE I POSYPUJEMY SOLĄ MORSKĄ.
- KROIMY W PLASTERKI.
Pancakes są naprawdę doskonałe! O wiele bardziej wolę je od klasycznych polskich naleśników. Mam też swoje ulubione miejsce we Wrocławiu gdzie jadam je weekendami. Zajrzyjcie do menu http://roadamerican.pl/pancakes/. Cudowne, nieprawdaż? :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam z dodatkiem nutelli, karmelu, lub białej czekolady (Raczej niezbyt częsty widok).