Są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Tradycyjnie spożywa się je w tygodniu ostatkowym zwanym Maslenicą, przed wielkim postem.
...istnieje wiele odmian i przepisów na bliny, a u Mnie na blogu bliny z gotowanych ziemniaków i nie byłbym Sobą jakbym czegoś nie dodał i nie zmienił :)
SKŁADNIKI na około 8 porcji:
- 1 KG ZIEMNIAKÓW
- SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ
- 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ
- 1 JAJKO
- SÓL
- PIEPRZ Z MŁOTKOWANĄ KOLENDRĄ "KAMIS"
- opcjonalnie MLEKO ( Ja dodałem około 1/2 szklanki )
- OLEJ RZEPAKOWY DO SMAŻENIA
DODATKI opcjonalne:
- ŁOSOŚ
- CYTRYNA
- ŚMIETANA
- KAWIOR
- ŚWIEŻY KOPEREK
- ŚWIEŻA KOLENDRA
WYKONANIE:
- ZIEMNIAKI UMYĆ, OBRAĆ I UGOTOWAĆ DO MIĘKKOŚCI W OSOLONEJ WODZIE. PO UGOTOWANIU PRZECISNĄĆ PRZEZ PRASĘ DO ZIEMNIAKÓW I ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA.
- DO PRZECIŚNIĘTYCH I OSTUDZONYCH ZIEMNIAKÓW DODAĆ MĄKĘ PSZENNĄ I ZIEMNIACZANĄ ORAZ JAJKO. DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM Z MŁOTKOWANA KOLENDRĄ.
- SKŁADNIKI ZAGNIATAMY NA JEDNOLITE CIASTO ( jakby ciasto za bardzo się kleiło możecie śmiało dodać jeszcze troszkę mąki ).
- JA DODAŁEM 1/2 SZKLANKI MLEKA, TROSZKĘ ZMODYFIKOWAŁEM PRZEPIS, A TO JUŻ OD WAS ZALEŻY JAK WOLICIE ;)
- CIASTO UFORMOWAĆ W DOŚĆ GRUBY PODŁUŻNY WAŁEK. PODZIELIĆ NOŻEM NA RÓWNE CZĘŚCI I UFORMOWAĆ W DŁONIACH PLACKI.
- SMAŻYMY NA DOBRZE ROZGRZANEJ PATELNI Z DODATKIEM OLEJU NA ZŁOTY KOLOR Z KAŻDEJ STRONY.
- PODAJEMY Z ŁOSOSIEM ( surowym lub ugotowanym na parze ), KAWIOREM, PLASTERKIEM CYTRYNY, ŁYŻKĄ ŚMIETANY I POSYPANE KOPERKIEM.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz