Przepis bardzo prosty, a proporcje łatwe do zapamiętania.
Sprawdźcie również Mojego nowego blog'a PRZEPIS NA PRZEPIS Serdecznie Zapraszam !!!
SKŁADNIKI:
- 2 SZKLANKI 150 ML MĄKI
- 2 SZKLANKI 150 ML MLEKA
- 2 JAJKA
- ŁYŻECZKA SOLI
DODATKI:
WYKONANIE:
- WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE MIESZAMY.
- PRZYGOTOWUJEMY BLACHĘ NA MUFFINKI - DO KAŻDEGO ZAGŁĘBIENIA WLEWAMY PO 1 ŁYŻCE OLEJU I WSTAWIAMY NA OKOŁO 5 MINUT DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 220 STOPNI.
- WYJMUJEMY BLACHĘ I DO GORĄCEGO TŁUSZCZU WLEWAMY DO 3/4 WYSOKOŚCI CIASTO.
- JEŚLI CHCECIE MOŻECIE TERAZ DODAĆ POMIDORKI KOKTAJLOWE I PRZYPRAWY ( zanurzyć po 1 pomidorku i doprawić ). ALE NIE MUSICIE SAME TEŻ SMAKUJĄ PYSZNIE LUB Z SOSEM PIECZENIOWYM.
- WSTAWIAMY PONOWNIE DO PIEKARNIKA 180 STOPNI NA OKOŁO 30 MINUT - POWINNY MIEĆ KOLOR ZŁOTO - BRĄZOWY.
- GOTOWE MOŻNA JEŚĆ NA CIEPŁO I NA ZIMNO !!! SMACZNEGO !!!
przepis zapisany do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, chętnie bym spróbowała jednego:)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie! Doskonały pomysł, który na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńA czym różnią się od popovers?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tym - Pudding z Yorkshire powstał w około XVII wieku, a popovers znacznie później i był modyfikacją tegoż przepisu :) najczęściej jedli ją Amerykanie z dodatkami ziołowymi i smarowali smalcem z wołowiny... Podsumowując to praktycznie to samo tylko jak to Ameryka muszą coś po swojemu, lepiej i zmienić nazwę, ale pierwszy był Pudding z Yorkshire :) !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wyjaśnienie :) Wczoraj trochę poszperałam i wyczytałam też że popovers je się zazwyczaj na słodko ale można i wytrawnie a puddingi to zawsze na wytrawnie jako dodatek do mięs :) Podobno też popovers są bardziej maślane i lżejsze niż tradycyjne puddingi :)
OdpowiedzUsuń