poniedziałek, 20 stycznia 2014

AFRYKAŃSKIE NALEŚNIKI

SKŁADNIKI:
CIASTO NA OKOŁO 15 NALEŚNIKÓW
  • 1 SZKLANKA MLEKA
  • 1 SZKLANKA MĄKI 
  • 1/2 SZKLANKI WODY
  • SZCZYPTA SOLI
  • SZCZYPTA SODY OCZYSZCZONEJ
  • 1 SZKLANKA KASZY KUKURYDZIANEJ ( UGOTOWANEJ )
  • 2 JAJKA
  • OLIWA DO SMAŻENIA

MUS:
  • 2 BANANY
  • 1/2 SZKLANKI MAJONEZU
  • 4 ŁYŻKI JOGURTU NATURALNEGO
  • 5 ŁYŻEK SOKU Z CYTRYNY
  • ŁYŻKA MIODU
  • 1 ŁYŻKA CURRY
  • 1 ŁYŻKA KURKUMY
  • SZCZYPTA SOLI

DODATKI:
  • 2 PIERSI Z KURCZAKA
  • IMBIR MIELONY
  • SÓL
  • PIEPRZ
  • OLIWA 
  • MIĘTA DO DEKORACJI
  • MIGDAŁY ( PŁATKI ) 

WYKONANIE:
  • GOTUJEMY KASZĘ KUKURYDZIANĄ - NA DWIE SZKLANKI WRZĄCEJ WODY, JEDNA SZKLANKA KASZY KUKURYDZIANEJ. GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU, AŻ CAŁA WODA WSIĄKNIE W KASZĘ - STUDZIMY.
  • SKŁADNIKI NA CIASTO WRAZ Z OSTUDZONA KASZĄ KUKURYDZIANĄ MIESZAMY ROBOTEM EKM4000 NA JEDNOLITĄ MASĘ.
  • PRZYGOTOWUJEMY MUS ZA POMOCĄ BLENDERA ESTM6400 - WSZYSTKIE SKŁADNIKI BLENDUJEMY PRZEZ OKOŁO MINUTĘ.
  • CZAS NA KURCZAKA. KROIMY NA PASECZKI SKRAPIAMY OLIWĄ I OBTACZAMY W SOLI, PIEPRZU I IMBIRZE.
  • RÓWNOCZEŚNIE SMAŻYMY NALEŚNIKI NA JEDNEJ PATELNI, A NA DRUGIEJ KURCZAKA.
  • NAKŁADAMY NA TALERZ, POLEWAMY MUSEM, POSYPUJEMY MIGDAŁAMI I DEKORUJEMY MIĘTĄ.




1 komentarz: